Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Предстои седми кръг на БгФ1 2023 – ГП на Австрия

Предстои седми кръг на БгФ1 2023 – ГП на Австрия

329
0
БгФ1 - ГП на Австрия

Пистата Red Bull Ring е домакин на 7-ми кръг от Българския Формула 1 Шампионат за сезон 2023. ГП на Австрия ще използва спринтов формат, който ще се състои от свободни тренировки, квалификация, спринтово състезание и традиционно състезание. Новото тук е, че пилотите според класирането си в спринтовото състезание ще определят реда си на стартиране в традиционната надпревара. Интересната част от правилото е, че пилотите в ТОП 8 ще стартират в обратен ред. Завършилият 8-ми в спринта, ще получи шанс да потегли от първа позиция в традиционната надпревара.

През миналия сезон отново в Австрия се проведе първото спринтово състезание в историята на БгФ1. Тогава надпреварата бе спечелено от Иван Леонов. Това състезание се оказа решаващо в крайното класиране при пилотите и обърна напълно ходът, в който се развиваше шампионатът до момента. Леонов изоставаше драстично не само от Стоян Барбуков, но и от Иван Иванов. Победа в квалификацията, спринтовата надпревара, както и в състезанието му гарантираха пълен актив от точки и го върнаха в битката за титлата. Сега ситуацията изглежда далеч по-различна за двукратния шампион, който води убедително пред Самуил Иванов. Дали пък няма да видим Déjà vu и Самуил Иванов да получи златен шанс да се върне в борбата за титлата? Не трябва да отписваме Иван Иванов и неговия Sparta Racing Team, които изглежда са намерили нужната увереност в управлението на болида.

На тестовете до момента, най-бързи са пилотите на Oracle Apex Racing, които изглежда, че са преоткрили себе си точно преди лятната пауза. Изглежда, че разполагат с темпото да се борят с пилотите на NetRex Grand Prix, както и тези на Sparta Racing Team. Впечатление прави темпото на Петър Николов, който сподели, че е променил настройките на волана си, както и цялостната си методика по настройките на болида. Изглежда, че това дава отличен резултат. Малко в сянката остават пилотите на NetRex Grand Prix. В последните две състезания изглежда, че изпитват проблеми с намирането на правилните настройки. Дали техните проблеми са решени, предстои да разберем. Надяваме се да видим и още пилоти в челото на класирането.

Хубаво е да обърнем внимание и на метеорологичните условия. Към момента те предсказват дъжд, като вероятността за валежи е 48%. Това е доста висок процент, спрямо предишните състезания. До момента не сме ставали свидетели на мокро състезание в историята на модерната БгФ1. Какво по-хубаво за феновете, това да се случи точно тук, когато се състои спринтов уикенд. Това ще направи борбата за победата още по-вълнуваща и непредсказуема. При мокри условия, правилният избор на гуми, правилният момент за влизане в бокса са ключови за крайното класиране. Дори и най-малката неточност се наказва много сурово.

В класирането при пилотите, Иван Леонов води убедително с преднина от 43 точки пред съотборника си Самуил Иванов. Самуил ще се опита да се завърне по-силен от всякога и да се бори като равен с равен не само с Леонов, но и с другите претенденти за победата. Като говорим за претенденти, на първо място ще споменем Иван Иванов. Пилота на Sparta Racing Team се изкачи на трета позиция в шампионата и изостава с 13 точки от втория.

В класирането при отборите, NetRex Grand Prix водят с 123 точки пред шампионите от Sparta Racing Team. По всички личи, че е въпрос само на време да спечелят отборната титла, но не бива да отписваме спартанците в нито един момент. Трети са Oracle Apex Racing, който се борят ожесточено с Braking Point Racing.

Стартът на спринтовия уикенд за ГП на Австрия ще бъде даден 19:00 часа, когато започват свободните тренировки.

Началото на живото предаване ще съвпадне с началото на квалификацията (20:00ч.), която ще определи стартовият ред в спринтовата надпревара. Спринтовото състезание ще започне от 20:20ч., което ще бъде с продължителност 14 състезателни обиколки. Следва традиционното състезание, което ще започне от 20:40 и ще бъде 50 обиколки. Промяната, която гласи новият правилник е, че пилотите завършили в ТОП 8 на спринта ще потеглят в обратен ред на традиционното състезание.

Гледайте БгФ1 ГП на Австрия тази неделя – 2-ри юли от 20:00 часа на живо в Twitch канала на шампионата – https://twitch.tv/cukambg

Очакваме Ви!