Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ново предупреждение за протоколите за безопасност заради прибиране на Ботас и Льоклер...

Ново предупреждение за протоколите за безопасност заради прибиране на Ботас и Льоклер до Монако

2498
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

ФИА ще отправи нови предупреждения за спазване на протоколите за безопасност, свързани с пандемията от COVID-19, след като миналия уикенд такива бяха направени на Ред Бул и Ферари. Тогава Себастиан Фетел бе засечен да разговаря с Кристиан Хорнер и Хелмут Марко – без маски и без спазване на особена дистанция. Сега предупрежденията ще са за Ферари и Мерцедес. Причината е, че Шарл Льоклер и Валтери Ботас са се прибрали до Монако между двете надпревари на пистата Ред Бул Ринг. По принцип пилотите трябваше да останат с екипите си в Австрия.

Ботас обясни, че е проверил дали може да се прибере до Монако и според него това е позволено

„Няма значение дали ще си с едни същи хора тук или ще съм у дома в Монако. Реших да се прибера, тъй като сме в Европа и не отнема много време. Исках да изкарам тези три дни вкъщи. Смятам, че бе добро решение, а от гледна точка на безопасността няма никаква разлика. С едни и същи хора общувам“, каза финландецът.

Льоклер също каза, че се е прибрал за два дни

Той е бил тестван за коронавируса два пъти през последните три дни. Резултатите от пробите му са негативни. Предупреждението за него е второто за Ферари в две поредни седмици. Фетел остана заедно с тима в Австрия. Ромен Грожан пък каза, че на него никой не му е дал избор дали да остане с отбора си или да се прибере при семейството си.

В приетите от ФИА и Формула 1 изисквания е записано, че никой не е принуждаван да спазва протоколите за безопасност. Нарушаването им не носи глоба или спортно наказание, но може да доведе до отстраняване на провинилия се от пистата и забрана за участие в следващи събития.