Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Възобновяват преговорите за нов Конкорд в F1

Възобновяват преговорите за нов Конкорд в F1

982
0
Чейс Кери
Чейс Кери; снимка: Майкъл Потс

Либърти Медия и отборите от Формула 1 възобновяват преговорите за нови споразумения, които ще определят взаимоотношенията между екипите, ФИА и носителя на търговските права. Настоящите договори изтичат в края на годината. От Либърти се надяваха да са готови тази пролет, но пандемията от COVID-19 принуди всички в спорта да работят по други приоритети.

„Преговорите бяха прекратени в момент, когато вече бяхме на доста напреднал етап. От наша гледна точка почти всички формалности бяха уредени. След това обаче ситуацията излезе извън контрол и имахме други приоритети. Разбрахме се първо да уточним календара и да се стигне до одобрение на новите спортни и технически наредби. Сега всичко това е постигнато и ще възобновим преговорите”, обясни главният изпълнителен директор на Формула 1 Чейс Кери.

Споразумението, познато като Конкорд, определя взаимоотношенията между отборите, администриращата спорта организация (ФИА) и притежателя на търговските права на F1 (Либърти)

В него е заложена структурата на разпределение на приходите. Според последния му вариант няколко отбора получават различни бонуси към дела си от общите пари. Ферари е с най-голяма допълнителна сума – 115 милиона долара за 2019 г. Общо от приходите за миналия сезон Скудерията взима $205 млн. Бонусите на Ред Бул и Мерцедес са съответно $70 млн. и $75 млн., а парите от ФОМ – $150 млн. и $180 млн. Най-малко получават Алфа Таури, Алфа Ромео и Рейсинг Пойнт – 50, 55 и 60 млн. долара. Делът на Уилямс е $60 млн. (част от тях са бонус, затова парите са повече, отколкото на класирали се пред британския тим отбори в шампионата при конструкторите). Хаас и Рено взимат по $70 млн., а Макларън – $105 млн.

Голяма част от отборите се надяват в новите споразумения финансовата структура да е променена така, че да има по-равномерно разпределение на приходите.