Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Преговорите за новия Конкорд ще са сериозна битка, убеден е Ник Фрай

Преговорите за новия Конкорд ще са сериозна битка, убеден е Ник Фрай

73
0
Формула 1,шеф

Отборите от Формула 1 ще си спретнат истинска битка по време на преговорите за ново споразумение Конкорд, твърди Ник Фрай, макар да е убеден, че в крайна сметка ще се стигне до удовлетворяващо всички решение. Настоящият договор, определящ отношенията между екипите, администриращата спорта организация ФИА и собствениците на търговските права (понастоящем CVC Кепитъл Партнърс), изтича догодина и страните ще трябва да обсъдят наново куп детайли в работата си, а това задължително е придружено от какви ли не неразбории и разправии.

Екипите получават 50% от приходите на Формула 1 според последния вариант на Конкорд-а. Разпределението на парите по принцип е една от най-щекотливите теми при дискусиите: тимовете винаги искат повече, докато управляващият правата Бърни Екълстоун няма съвършено никакво желание да им отделя по-сериозен дял. Сега се смята, че тимовете ще се борят за поне 70-75%, но англичанинът вече няколко пъти бе категоричен, че ще се постарае максимално това да не се случи.

Няма начин да вземат 70%. Трябва да са щастливи от това, което получават – бе едно от последните изявления на Бърни.

Всичко това е предпоставка за дълги и сложни преговори, твърди Фрай пред Файненшъл Таймс.

В момента не водим разговори със CVC или Бърни. Мисля, че асоциацията на отборите се труди изключително упорито зад кулисите, за да установи позиция. Но битката ще е страхотна. Става дума за цял куп хора, свикнали да се състезават, които искат да направят най-доброто за собствените си екипи. Това обаче би трябвало да отстъпва в известна степен на общата цел – да постигнем максимално добър вариант за цялата Формула 1. Сигурен съм, че ще намерим решение – заяви Фрай.

Президентът на ФИА Жан Тод пък ще преследва интересите на организацията, която оглави след оттеглянето на Макс Мозли и също има желание да увеличи дела на асоциацията в приходите, за да покрие разходите по Формула 1. Екълстоун пък ще опита да си върне нещо от загубеното през последните години, когато бе принуден да се раздели с повече пари, отколкото даваше преди.

Интересно е също така, че говорител на ФИА потвърди пред Файненшъл Таймс, че ФИА ще се бори да си върне и поне някаква част от контрола върху търговските права на спорта. Те бяха продадени на Бърни за 100 години през 2001 г.