Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Премахват токените от 2017 г.

Премахват токените от 2017 г.

32
0

Токените, определящи нивото на развитие на задвижващите системи във Формула 1, ще бъдат премахнати от 2017 г. Така производителите на двигатели вече няма да имат ограничение – използването на максимум 32 токена, а ще могат свободно да подобряват агрегатите си доколкото това е възможно. Единственото изискване ще бъде ъпгрейдите да бъдат въвеждани по мотора когато пилотите използват и нови елементи по шасито.

За тази година производителите – Мерцедес, Ферари, Рено и Хонда, също ще имат 32 възможности за подобряване на задвижващите си системи, а планът беше в следващите години те постепенно да намаляват – на 25, 20 и 15 до 2019 г.

Според управляващия директор на Рено Сирил Абитебул токените се премахват с цел двигателите на различните доставчици да се поизравнят като възможности и представяне. Според него в момента съотношението на силите в спорта се определя от двигателите, което не е добре за никой.

Също така е било решено забраната за развитие на някои елементи от задвижващата система след достигането до определено ниво да бъде премахната. Това означава, че компоненти, които за тази година са били „замразени” като развитие – като размерите на картера , ще могат да се разработват.