Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Президентът на ФИА Бин Сулайем няма да присъства на галата на федерацията...

Президентът на ФИА Бин Сулайем няма да присъства на галата на федерацията довечера

686
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка: Майкъл Потс

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем няма да присъства на галата на федерацията тази вечер, с която официално ще бъде закрит състезателният сезон 2023.

Говорител на организацията съобщи, че „преди няколко дни президентът (на ФИА Бин Сулайем) се разболя, вследствие на което претърпя падане и е със сътресение на мозъка. Той получи помощ в болница и ще се възстанови напълно.“ В момента обаче състоянието на Бин Сулайем не позволявало присъствието му на официални събития

Новината бе посрещната скептично. Това е заради проверката на ФИА по случай, информацията по който бе от медийна публикация в едно-единствено издание. Ставаше дума за размяна на поверителна информация между човек от ФОМ и шеф на отбор от Формула 1. Случаят бе свързан с Мерцедес и Тото Волф и може да има сериозни последствия за федерацията. От ФИА твърдят, че е тяхно задължение да се грижат за интегритета и честността на автомобилния спорт. Същевременно обаче нямаше никаква конкретна информация.

Обявената в началото на седмицата проверка приключи скоропостижно снощи. Защо обаче първо бе разгласена без никаква конкретика също не стана ясно. В опит като че ли да защити интегритета на Формула 1 ФИА действа прибързано и може да се окаже, че последствията за федерацията са наистина сериозни. Говори се, че в F1 високопоставени лица поставяли под въпрос способността на Бин Сулайем да се справи с ръководството на федерацията.

Неофициално се твърди също така, че във ФИА изобщо не са очаквали единодушния отпор на отборите

От Мерцедес се защитиха веднага, а на следващия ден останалите 9 екипа пуснаха едно и също изявление. С него те посочиха, че нито един тим не се е оплакал официално на федерацията.

От цялата ситуация изглежда единственият губещ е ФИА. При това положение е логично отсъствието на Бин Сулайем да бъде поставено под въпрос. Ролята му в разправията от последните няколко дни тепърва ще бъде обсъждана.