Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Проблеми с баланса мъчат Алонсо и Маса

Проблеми с баланса мъчат Алонсо и Маса

46
0
Фернандо Алонсо

Поредното пето място на стартова решетка записа Фернандо Алонсо в днешната квалификация за Гран при на Бразилия. Испанецът от доста време се шегува, че има абонамент за тази позиция, но призна, че сегашната му е струвала повече усилия от обичайно.

Не сме особено доволни от баланса на колата и очаквахме Мерцедес да са много бързи. В Q3 обаче се доближихме до Макларън повече, отколкото смятахме, че е възможно, докато първият Мерцедес бе на няколко десети зад нас. Това означава, че успяхме да извлечем малко повече от потенциала на колата – обясни двукратният световен шампион.

Сесията протече нормално като цяло за Ферари, без особени изненади. Алонсо също не е наясно колко ще е конкурентоспособен, ако утре вали, но е убеден, че ситуацията ще се усложни сериозно при дъжд.

Вярно е, че за нас проблемът със загряването на гумите е по-обострен на мокро, но пък на изсъхваща писта сме по-бързи от съперниците си: отделните етапи на надпреварата на Силвърстоун демонстрираха точно това. Ако обаче остане сухо, вероятно ще има множество спирания, защото гумите днес като че ли се износваха повече от вчера – допълни испанецът.

Фелипе Маса даде седмо време и заяви, че е очаквал повече от последната квалификация за сезона, при това на домашната му писта.

За съжаление досега не постигнахме оптимален баланс. В някои завои блокирах предните колела, в по-бавните бе нестабилна предната част, изобщо не беше лесно да се кара – обясни бразилецът. – Освен това се наложи да използвам два комплекта софт в Q2 и платих цената за това в Q3, за когато ми бе останало само едно излизане. Най-важното нещо за утре е да сме подготвени за всякакви варианти – допълни Фелипе.