Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Проблемите ми не се дължат на новите правила, заяви Райконен

Проблемите ми не се дължат на новите правила, заяви Райконен

50
0
Кими Райконен

Кими Райконен заяви, че проблемите му този сезон не се дължат на новите правила, въведени във Формула 1 за 2014 г.

Световният шампион за 2007 г. се върна във Ферари след две години в Лотус, но състезателната година не върви добре за него. Активът му е с почти 80 точки по-малко от този на съотборника му Фернандо Алонсо. Финландецът не се справя с болида F14 T и не успява да го настрои според предпочитанията си. Най-добрият му резултат този сезон е седмо място.

Не мисля, че са правилата. Според мен не е чак толкова различно да караш тазгодишна кола в сравнение с тези от предходния сезон. Но съм в друг отбор, автомобилът е с друга конструкция, както и други неща в сравнение с миналото. Най-голямата разлика е, че нещата не са според моите предпочитания и за съжаление това трудно се поправя. Сигурен съм, че можем да поправим това. Миналия състезателен уикенд вече се почувствах по-добре (в болида). Променихме някои неща, имахме отделни нови елементи, така че се надявам това да е правилната посока на работа – заяви Кими.

Финландецът допълни, че като цяло поведението на болида в Германия е било доста повече според неговите изисквания. Квалификацията и състезанието не преминаха съвсем според плановете му, но въпреки това той намери окуражаващи знаци:

Може би трябваше да направим нещо различно с тактиката, но каквото било, било. Имаше и добри моменти, надявам се в бъдеще те да са все повече. Пистата в Унгария е по-близка до тази в Монако. Първо ще видим дали чувството зад волана пак ще е добро, дали колата ще е там, където искаме. Това ще стане ясно утре, но обикновено състезанието тук е добро. Пистата е тясна, хората казват, че не може да се изпреварва, но сме виждали в миналото, че трасето може да се промени значително в квалификацията и надпреварата.

Съотборникът му Фернандо Алонсо пък сподели, че вече става особено важно Кими да взима повече точки, за да спре свличането на Ферари в класирането при конструкторите. Отборът загуби третата позиция след Гран при на Германия.

Алонсо заяви, че не знае на какво се дължи разликата в представянето – неговото и това на Райконен.

Очевидно е, че колата не е страхотна, липсва й известно аеропритискане. Имахме затруднения при спирането в първите няколко надпревари заради brake-by-wire и други системи. Може би Кими не се чувства толкова уверен в автомобила и не е напълно доволен от баланса. В момента с него не сме особено доволни от представянето и се опитваме да го подобряваме, да взимаме точки, особено за конструкторския шампионат. Необходимо е и двамата да трупаме актив, защото отстъпваме позиции в класирането на отборите. Работим заедно, тази година срещите (с техническия екип) са доста дълги, тъй като има куп неща за оправяне след състезанията. Непрекъснато коментираме и правим предложения, стараем се да помагаме на инженерите да превърнат нашата информация в идеи за колата. Не е кой знае колко по-различно в сравнение с работата ми с Фелипе [Маса] или който и да е друг съотборник – каза още испанецът.