Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Продават първия болид на Михаел Шумахер

Продават първия болид на Михаел Шумахер

2603
0
Михаел Шумахер, Джордан 191
Михаел Шумахер с Джордан 191 в Гран при на Белгия през 1991 г.; снимка: архив

Първият болид, управляван от Михаел Шумахер във Формула 1, се продава. Немският пилот сяда зад волана на Джордан 191 за Гран при на Белгия през 1991 г. Той замества осъдения за хулиганство Бертран Гашо.

Историята за дебюта на Михаел Шумахер придобива митичен статус през годините предвид успехите, които германецът бележи по време на кариерата си

В седмицата преди състезанието на пистата Спа-Франкоршамп през 1991 г. титулярният пилот на Джордан Бертран Гашо има насрочено дело. Причината е инцидент от края на 1990 г., при който Гашо удря такси в Лондон. След това пилотът (твърдейки, че е било в самозащита) напръсква шофьора на другата кола със сълзотворен газ. Скрива спрея в тоалетна в близка сграда, но е арестуван и обвинен в притежание на забранено оръжие и причиняване на тежка телесна повреда. Присъдата е 18 месеца затвор, а Еди Джордан остава без пилот за Гран при на Белгия. В кокпита на колата му сяда Михаел Шумахер.

Немският дебютант класира Джордан 191 на седмо място на стартовата решетка. Състезанието му не продължава дълго заради техническа повреда. След това обаче Шумахер печели 7 титли във Формула 1 – две с Бенетон и 5 с тима на Ферари.

30 години по-късно шасито на точно този Джордан 191 се продава от Speedmaster Cars във Великобритания. То е №6 – едно от общо 7 произведени. През 1991 г. освен от Михаел Шумахер е карано от Алекс Занарди и Андреа де Чезарис. След сезон 1991 колата е купена от белгийски колекционер. Той я продава през 2005 г. на французин на име Дидие Сируж, който се състезава с автомобила в сериите Boss F1. Болидът все още е с двигател Форд.

В офертата за Джордан 191 е включен както автомобилът, така и сертификат за автентичност, подписан от Михаел Шумахер мини модел, оригиналният волан в специална поставка и файл с цялата му история.

От Speedmasters очакват да вземат за болида близо 1,5 милиона евро

„Това е страхотна кола – самият автомобил и формата му са изумително красиви. А историята я прави наистина невероятна. Това е автомобилно изкуство… а можете да го карате!!!“, коментираха от Speedmasters за сайта racingnews365.com.