Начало Лайфстайл Продават на търг първия състезателен автомобил на Джеки Стюарт

Продават на търг първия състезателен автомобил на Джеки Стюарт

168
0

Първият състезателен автомобил на Джеки Стюарт ще бъде продаде на търг от Silverstone Auctions в края на юли (26-27 юли).

Колата е изключително рядък Marcos GT Xylon от 1960 г. Според първоначалните оценки стойността му е между 35 000 и 50 000 британски лири.

Компанията Marcos е основана през 1959 г. от състезателя Джем Марш и инженера Франк Костин (един от създателите на легендарния Форд Косуърт DFV). Произведени са само 9 Xylon, като този, управляван от шотландския пилот, е най-прочут. Младият Стюарт прави тест с автомобила по покана на сънародника си и състезателен ентусиаст Бари Файлър, която идва вследствие на факта, че семейството на Стюарт подготвя колите му за надпревари. Тренировката се провежда на Ултън Парк.

След теста Файлър купува G128 за сезон 1961 г. и Джеки кара за него, печелейки четири надпревари със спортни автомобили. През 1962 г. той става професионален пилот, а за кариерата му се грижи Марш.

Настоящият собственик на Marcos GT Xylon-а купува каквото е останало от Marcos Sportscars през 90-те години на XX век. Колата е на склад след спиране на производството в Уилшир.

Фантастично е да предложим точно този автомобил на търг. Джеки Стюарт е един от легендарните състезатели в страната ни – коментира управляващият директор на Silverstone Auctions Ник Уейл.

Колата се нуждае от реставрация, но може да бъде върната в движение.