Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Професор Сид Уоткинс почина на 84-годишна възраст

Професор Сид Уоткинс почина на 84-годишна възраст

131
0
Сид Уоткинс

Професор Сид Уоткинс – един от хората, допринесли най-много за подобряването на сигурността във Формула 1 – почина снощи на 84-годишна възраст.

Неврохирургът изкара 26 години като медицински делегат на ФИА. След оттеглянето си от този пост оглавяваше института за сигурност на световната федерация, докато не се пенсионира окончателно в края на 2011 г.

Сид Уоткинс завършва университета в Ливърпул през 1956 г. След това служи в армията в Западна Африка в продължение на 4 години. Първото автомобилно състезание, на което присъства като медицинско лице, е картинг надпревара на Брандс Хеч. Впоследствие голяма част от свободното си време изкарва като лекар на Силвърстоун. Дори в периода си като шеф на неврохирургията в щатския университет в Ню Йорк работи в тази насока – на Уоткинс Глен.

Бърни Екълстоун, с когото са приятели от дълго време (професор Уоткинс познава баща му), го кани да стане официален лекар на Формула 1 през 1978 г. През 1981 г. е избран да оглави медицинската комисия на ФИСА (спортният департамент на ФИА).

Преживял редица фатални катастрофи на пилоти, професор Уоткинс изживява може би най-трудния си уикенд на Имола през 1994 г. Опитите му да спаси Роланд Ратценбергер са безуспешни, а само ден по-късно загива трикратният световен шампион Аертон Сена, с когото са близки приятели. Още преди катастрофите той работи заедно с Макс Мозли за подобряване на сигурността и усилията стават още по-упорити след това. Създава специални комисии за изследване и проучване не само за Формула 1, но и за картинг, и за ралита, които са обединени след това в института на ФИА.

Сид е забележителен човек, с когото сме приятели от над двадесет години – написа трикратният шампион Джеки Стюарт в предговора си за втората книга на професора Beyond the Limit. – Винаги съм бил готов да подкрепя каузата му за по-голяма сигурност. Той се сблъска с някои доста сериозни предизвикателства, понякога се изправяше срещу назначилите го на тази работа институции, но и те – също като мен – го уважават. Знае къде да упражни натиск, как нещата да се получат както той иска. Сид е и достъпен за всеки в падока в моменти на тревога, инцидент, контузия или болест. На него може да се разчита изцяло, има лукаво чувство за хумор и то личи и в повествованието му.