Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Промени по правилата за сейфтикара

Промени по правилата за сейфтикара

104
0

След скандала във Валенсия отборите и състезателният директор на ФИА – Чарли Уайтинг, се събраха на извънредна среща на Силвърстоун и се съгласиха на промени по правилата, касаещи излизането на автомобил за сигурност на пистата.

Бе решено отсега нататък при наличието на сейфтикара пилотите да са длъжни да поддържат същата скорост като него, независимо от местоположението им на пистата. Досега те трябваше само да гледат времето им за обиколка зад сейфтикара да е около 120% от това за състезателна обиколка.

Така естествено ще се елиминира възможността някой от пилотите да изпревари колата за сигурността, както Люис Хамилтън направи във Валенсия, за което впоследствие бе наказан.

На срещата Уайтинг също така обеща, че решения за подобни наказания вече ще се взимат много по-бързо, както и че вече ще има камери, които ще следят само сейфтикара, когато той излиза на пистата, като ще има също така и маркировки, които ще показват линиите му, за да може да няма оправдания от страна на пилотите, че не са ги видяли.