Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Променят правилото за смяна на посоката при спиране на пилотите

Променят правилото за смяна на посоката при спиране на пилотите

68
0

Правилото за движение на пилотите настрани при спиране ще бъде променено от този сезон, обяви състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг. За 2017 г. състезателите няма да бъдат разследвани и наказвани непременно ако променят посоката си на движение при спиране, когато са атакувани от друг пилот. Всяка такава ситуация ще се разглежда по отделно и ще се преценява от стюардите на съответното състезание дали маневрата е била опасна и заслужава наказание.

Правилото за санкции при всяко движение при спиране беше въведено миналата година след оплакванията на пилотите от Макс Верстапен, който на няколко пъти в Унгария и Белгия променяше траекториите си на спиране, когато бе притискан от Кими Райконен. За такова провинение по-късно през сезона в Мексико бе наказан Себастиан Фетел, който на спирането за 4-и завой се отбраняваше от атаките на Даниел Рикиардо.

Сега това правило се премахва, за да имат пилотите повече свобода в битките на пистата. „Преди казвахме, че всяко движение настрани при спиране ще бъде разследвано, обясни Уайтинг. – Сега имаме просто правило, което казва, че ако пилот се движи хаотично, ненужно бавно или се държи по начин, който застрашава другите на пистата, тогава той ще бъде разследван. Тоест сега движението настрани при спиране ще бъде докладвано на стюардите и наказвано, само ако бъде преценено като опасна маневра.“

За да има повече постоянство при наказанията, за тази година стюардите ще разполагат с видео архив от маневри на пилотите от миналото, който ще бъде лесно достъпен. Чрез него те ще могат да сравняват различни ситуации на пистата и по-лесно и по-бързо да преценят дали трябва да наложат санкция на даден пилот или не.

Уайтинг заяви също така, че очаква перките като на акула по колите в задната част и T-крилата върху самите перки да бъдат забранени от 2018 г. Имаше идеи това да стане още за тази година, тъй като тези компоненти разваляли естетическия вид на болидите. Феновете масово не ги харесаха, но те ще останат свободни за използване този сезон.