Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Промените в правилата са най-големите за последните 20 г.

Промените в правилата са най-големите за последните 20 г.

32
0

Промените в правилата във Формула 1 за 2017 г. са най-големите за последните 20 години. Това смята техническият директор на Торо Росо Джеймс Кий. За следващия сезон колите ще бъдат с 25% по-широки гуми и с доста по-широки предно и задно крило. Това ще увеличи значително механичното сцепление и аеродинамичното притискане на машините и очакванията са те да бъдат с 5 секунди по-бързи на обиколки.

„Промяната е огромна, заяви Кий. – Като започнем от вътрешността на болида и окачването и стигнем до гумите, това е най-голямата промяна във Формула 1, която съм преживял за почти 19 години в шампионата. От гледна точка на шасито, това е най-голямото изменение за повече от две десетилетия – по-голямо от това през 2009 г. и определено по-голямо от това за сезон 2014.”

Джеймс също така разкри, че в тима на Торо Росо са започнали да работят по проекта за 2017 г. през септември 2015 г.  „Първо ние трябваше да проведем огромно проучване, за да се опитаме да разберем как ще функционира колата при тези нови правила, без да имаме опит с тях. За дълъг период всичко, което опитвахме реално бе във виртуалното пространство. Този процес приключи през януари. Колата стана готова за общо 14 месеца.”

Според Кий също така, фактът, че правилата за 2017 г. бяха напълно изяснени едва през март-април тази година, означава, че никой отбор не би трябвало да има голямо предимство пред останалите през следващия сезон. Затова той очаква битката да бъде оспорвана.