Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Противоположностите се привличат

Противоположностите се привличат

45
0

Снимки: West, Getty Images Shell

Най-коментираната двойка от пилоти през новия сезон безспорно е тази в Макларън Мерцедес – Кими Райконен и Хуан Пабло Монтоя.

Какво ли не се изписа и изговори за тях, особено след доброто представяне на тима в тестовете тази зима и приличния старт, макар и под очакваното ниво.

Онова, което обаче се очакваше да се случи – да има страшен сблъсък – поне засега изглежда невъзможно и думите на шефа им Рон Денис от изминалия месец, че подобно нещо няма и да има, може и да се окажат верни.

Двамата наистина са толкова различни по характер и темперамент, по стил на каране и възприятие на околния свят, че събирането им се очакваше с неописуем интерес. Дали ще си говорят? Ще успее ли единият да обедини тима около себе си? Сериозно ли колумбиецът ще нарисува пламък на каската си, за да “стопи” Iceman? Кой ще е по-бърз с новата кола, при новите правила? Каква атмосфера въобще ще цари в тима на Сребърните стрели?

Като се има предвид, че трансферът на Монтоя бе обявен цяла година предварително, то Райконен определено имаше напълно достатъчно време, за да свикне с мисълта и да се настрои психически, че ще има за съотборник амбициозен и далеч по-чепат колумбиец от опитния и примирен шотландец Дейвид Култард.

През цялото време Кими бе пример за спортсменско поведение и не направи нито един коментар извън дежурното: “Той е просто още един от съперниците ми”.

Монтоя също бе наясно със ситуацията и призна, че едва ли би могъл да бъде на нивото на съекипника си като скорост от първото състезание с отбора.

Хуан убеждаваше хората в Коста Рика да карат с колани тази зима и предпочете топлината на Маями. Докато Кими бе само за седмица в Дубай и дълго си остана във Финландия да играе хокей и да кара мотокрос.

След Австралия отново пътищата им се разделиха. Кими замина за Малайзия, а Хуан предпочете Сингапур. Да, не пътуват заедно и не ходят във ваканция, но и няма доза напрежение.

Специалисти очакваха едва ли не епичен сблъсък между темпераментния южноамериканец и далеч по-сдържания, хладен финландец – на пистата и извън нея, защото Хуан не мълчи, но и Кими е далеч по-агресивен от Мика Хакинен например.

Но наистина нищо подобно не се случи. Вместо словесни битки двамата се хванаха здраво за работа. Ясно осъзнават, че съотборникът е най-трудният противник: той има същата кола и победата над него доказва теб самия. Досега явно надмощие не постигна никой от тях, но това се дължи по скоро на стечение на обстоятелства – времето и дефлекторите в Австралия, гумите в Малайзия.

Лекият за управление МР4-20 се оказа недостатъчно бърз на правите, а при ниска скорост хроничен проблем е нестабилността на предната част. Очаквано Райконен се адаптира по-успешно към това, но пък Монтоя оползотвори максимално възможностите си в първите две надпревари за годината и спечели точки. Малшансът на Кими със спуканата на Сепанг гума му отне добро класиране, може би дори подиум, но дори това не омаловажава факта, че от деветте точки на Макларън (до Гран при на Бахрейн – б.р.) осем бяха спечелени от съотборника му.

Очевидно наясно с предизвикателството, пред което са изправени, Райконен и Монтоя засега не показват признаци на неразбирателство и никаква вражда. Шефът им Рон Денис наистина държи да се знае, че пилотите му може и да не са първи дружки, но отношенията им са нормални.

Няма и помен от натрупаната неприязън между Хуан Монтоя и семейство Шумахер от времето, когато през 1998 г. Михаел натиснал според Хуан да не вземат него, а Занарди за съотборник на брат си Ралф в Уилямс.

Рон Денис има богат опит и с подобни отношения, но е бил свидетел и на прекрасното приятелство между Аертон Сена и Герхард Бергер и това е нещото, към което насърчава сега своите пилоти и целия тим, колкото и това да не изглежда вярно, в лъскавия тим.

Денис добре си спомня горчивото съперничество между Аертон Сена и Ален Прост и явно е извлякъл изводи и от едното, и от другото.

Той заяви съвсем не на шега, че от закачки като тези между Сена и Бергер може само да има полза:

– Използваният по правилен начин хумор намалява по невероятен начин напрежението. Затова и ще е едно от оръжията в арсенала ни.

Това изявление стъписа мнозина, тъй като се знае, че именно Денис въведе безумно строги правила на поведение в …