Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Процесът срещу Екълстоун в Мюнхен започва в четвъртък

Процесът срещу Екълстоун в Мюнхен започва в четвъртък

30
0
Бърни Екълстоун,Герхард Грибковски

Процесът срещу Бърни Екълстоун по обвинение в даване на подкуп започва след ден в Мюнхен (Германия). Изслушванията по делото ще се провеждат по 2 дни в седмицата, за да позволят на управляващия търговските права на Формула 1 да продължи да върши работата си. Въпреки това той вероятно вече е прехвърлил голяма част от отговорностите на Саша Уудуърд-Хил, която оглавява легалния екип в компаниите му.

Очаква се процесът да продължи 4 месеца. Ако бъде намерен за виновен, Екълстоун може да бъде осъден на до 10 години затвор.

Обвинението на мюнхенската прокуратура е изложено на 256 страници. То е основано на случилото се по време на продажбата акциите на F1 в периода 2005-2006 г. Мюнхенската прокуратура твърди, че Бърни е подкупил бившия банкер Герхард Грибковски, за да насочи сделката към желания от него купувач (CVC Кепитъл Партнърс) и така англичанинът да запази постовете и властта си. Трансферираните към Грибковски средства възлизат на 44 милиона долара. Бившият шеф на отдел рискови инвестиции в БайернLB пък вече бе осъден на 8 и половина години затвор, след като бе намерен за виновен за приемане на подкуп, укриване на данъци, измама.

Подробностите по продажбата на F1 акциите бяха предмет на разглеждане в няколко процеса – този срещу Грибковски, по заведеното от Constantin Medien в Лондон дело (компанията претендираше за финансови щети, но присъдата не бе в нейна полза) и по иска на Bluewaters Communications в Ню Йорк (също с претенции за измама). Отделно от това сделката се разследва в Женева (Швейцария). Там може да се стигне до процес, ако местната прокуратура заключи, че действията по продажбата нарушават швейцарското законодателство.

Екълстоун отрича всички обвинения и в нито едно от изслушванията, на които се яви досега, не призна парите за подкуп. Вместо това обясни многократно, че е превел известна сума на Грибковски ($10 млн.) заради заплахи от страна на бившия банкер да подаде фалшив сигнал за него към британските данъчни власти. Мюнхенската прокуратура описва нещо съвсем различно в обвинението си:

От самото начало интересите на притежателите на контролния пакет акции във Формула 1 – БайернLB, JP Morgan и Lehman – представляват източник на притеснение за обвиняемия. Статутът и позицията му са резултат от факта, че обвиняемият е бил запознат със структурните детайли на Формула 1 и свързаните със спорта компании, преговарял е и е имал важни контакти с партньорите на F1, въз основа на което Формула 1 е генерирала приходите си. Той се е постарал максимално да избегне разкриването на подробности за тази дейност, дори пред акционерите на SLEC. Всички основни структури и процеси са напаснати към индивидуалните му нужди и всъщност са контролирани единствено от него.

В обвинението се посочва също така, че Бърни е привлякъл Грибковски на своя страна с обещание за лични придобивки и обогатяване, като го е убедил и бордът на БайернLB да одобри парична компенсация за сделката лично за него.

Екълстоун отказа коментар преди делото с обяснението, че обсъжданият въпрос в момента е правна тайна. Той не бе осъден по иска на Constantin Medien в Лондон, но документите от този процес могат да се използват в Мюнхен. Заключението на английския съдия Нюи – макар и не в полза на претендиращата за обезщетение компания – бе крайно лошо за 83-годишния англичанин: той постанови, че на Бърни не може да се има доверие и че не е надежден свидетел.

Саша Уудуърд-Хил пък е сред най-приближените хора на Екълстоун. 44-годишната адвокатка е участвала във всички големи сделки на англичанина през последните години. Тя е член на бордове и директор на различни компании, свързани с Формула 1 – общо 17 на брой. Твърди се, че Бърни й има безрезервно доверие и ще й повери голяма част от ежедневните задачи около Гран при.