Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Провеждането на Гран при на Валенсия през 2014 г. е малко вероятно

Провеждането на Гран при на Валенсия през 2014 г. е малко вероятно

63
0
Валенсия,Гран при на Европа

Връщането на Гран при на Валенсия в календара на Формула 1 за сезон 2014 става все по-малко вероятно.

Миналата година беше последната, в която имаше две състезания в Испания – Гран при на Европа, проведена по улиците на Валенсия, и Гран при на Испания на пистата Каталуня. Заради влошената икономическа обстановка в страната обаче от този сезон се провежда само една надпревара там – на Каталуня. Гран при на Европа отпадна, като организаторите в Барселона и Валенсия се разбраха състезанието в Испания да се редува на двете писти всяка година.

Според испанските медии обаче Валенсия няма да е домакин на старта догодина, като Diario Sport пише, че в момента се водят преговори между регионалния президент Алберто Фабра и Бърни Екълстоун за намаляване на неустойката, която местното правителството трябва да плати за разтрогването на договора за домакинство на Гран при.

Бърни Екълстоун изложи своите условия и иска регионалното правителство във Валенсия да заплати €33 млн., както е според клаузата за прекратяване на договора. Регионалният президент на Валенсия Алберто Фабра е в разговори с британския магнат, за да намали максимално неустойките по прекратяването на контракта – пише в публикацията на Diario Sport.

Според ежедневника откакто се провеждат надпревари по улиците на Валенсия, регионалното правителство печели по-малко отколкото харчи за състезанието и гражданите гледат на надпреварата като на излишно хвърляне на средства в момент на влошени икономически условия. Преди последното състезание във Валенсия през 2012 г. група граждани изпратиха писмо до Фернандо Алонсо с цел да информират състезателя, че провеждането на надпреварата в града е само загуба на пари. В Diario Sport пише още, че сумата за организацията на всяка една надпревара е била около €40 млн. В началото на годината пък стана ясно, че приоритет на местното правителство е „да изпълни задълженията си без да трябва да затваря училища или болници”.

Следователно ще е трудно да се обясни на данъкоплатците, че ще се заделят пари за Формула 1 – пише още в Diario Sport.

Междувременно стана ясно, че вече се продават билети за състезанието от Формула 1 през 2014 г. в Испания за пистата Каталуня до Барселона.

Валенсия за първи път бе домакин на старт от F1 през 2008 г., като победител тогава стана Фелипе Маса. Рубенс Барикело (2009 г.) и Фернандо Алонсо (2012 г.) пък имат по една победа на трасето, а Себастиан Фетел спечели надпреварата там през 2010 г. и 2011 г.