Начало Автомобили PSA Peugeot Citroen и Iran Khodro създават съвместно предприятие в Иран

PSA Peugeot Citroen и Iran Khodro създават съвместно предприятие в Иран

51
0
Peugeot,завод,фабрика

PSA Peugeot Citroen и Iran Khodro създават съвместно предприятие в Иран и ще произвеждат последно поколение нови автомобили в страната. То е с дялове 50/50 и полага основите на стратегическо партньорство между двете фирми. Очаква се през следващите пет години да бъдат инвестирани над 400 милиона евро в развиването на производствен капацитет, изследователска и развойна дейност. Предвижда се база за моделите Peugeot 208, 2008 и 301, оборудвани с последно поколение двигатели. Създадената платформа ще бъде използвана и от Iran Khodro за развитието на произвежданите от компанията собствени автомобили.

Споразумението бележи началото на нова ера за двете страни в партньорство. То ще бъде подкрепено от пренос на технологии и значителна степен на локализация на производството. Първите автомобили ще слязат от поточните линии в Техеран през втората половина на 2017 г.

Иранският пазар достигна връх от 1,6 млн. продадени автомобила през 2011 г. Плановете са за достигане на 2 милиона реализирани коли през 2022 г.

Иран е ключов партньор в стратегията на PSA за развитие в региона на Близкия Изток и Африка, който представлява третия най-бързо разрастващ се международен пазар PSA Peugeot Citroen. Групата е продала 180 200 автомобила в района през 2015 г., отчитайки ръст от 6,4%.

„Това стратегическо споразумение затваря страницата на международните санкции и дава възможност на PSA и Iran Khodro да напишат нова глава от историята на 50-годишното си сътрудничество. Нашата обща амбиция е да предложим на своите клиенти високотехнологични продукти, за да предоставим мобилност, която гарантира възможно най-голям комфорт, безопасност и съответствие с нормите за опазване на околната среда”, коментира изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес.

Президентът и изпълнителен директор на IKCO д-р Хашем Якехзаре заяви от своя страна, че стратегическото партньорство с PSA ще послужи като уникална платформа за двете страни и продължи: „То ще ни даде възможност да се възползваме от конкурентните предимства на всяка от тях, особено като се вземат предвид технологията, дългосрочната стратегия и степента, в които страните са готови да допринесат за общото ни сътрудничество. Голямата полза от това партньорство е възможността да се предложи на клиентите най-добрата автомобилна техника на най-добрата цена.”