Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пурчер няма да остане във Формула 2 през следващата година

Пурчер няма да остане във Формула 2 през следващата година

601
0
Тео Пурчер, Формула 2
Тео Пурчер, снимка Алфа Ромео

Тео Пурчер няма да остане във Формула 2 през следващата година. Французинът води битка за титлата в поддържащите серии на F1 с Фелипе Другович. Засега той заема второ място в класирането с актив от 159 точки.

Пурчер е част от академията на Заубер. Швейцарската компания притежава отбора на Алфа Ромео във Формула 1. Има вероятност младият състезател да бъде резервен или титуляр пилот в световния шампионат през 2023 г.

„Със сигурност това е последният ми сезон във Формула 2. Няма да участвам в тези серии догодина. От финансова гледна точка това няма да е възможно и не е разумно решение. Два сезона в F2 са достатъчни за един пилот“, каза Пурчер пред сайта France Racing.

18-годишният французинът направи дебюта си във Формула 2 в края на 2020 г. на пистата Сахир. Миналата година той спечели две победи и още един подиум с екипа на ART Grand Prix, което го остави на пето място в окончателното подреждане.

След първите 10 кръга от сезон 2022 в F2, Пурчер има записани 3 победи и общо 7 подиума. Протежето на Заубер спечели основните състезания в Бахрейн, Емилия Романя и Унгария. Също така е любимец на шефа на Алфа Ромео Фредерик Васьор. Това го поставя като кандидат за мястото до Валтери Ботас в тима от Хинвил, ако не бъде подновен договорът на Гуаню Жу.

Китаецът пристигна в Алфа Ромео със значителна финансова подкрепа. Засега той не оправдава очакванията след като има спечелени само 5 точки. Междувременно Ботас има 46 пункта и дава всичко от себе си, за да помогне на тима да остане на шестото място при конструкторите.

Тео Пурчер е един от най-обещаващите френски талант, които се състезават в младежките серии. Напоследък пилотът от F2 е свързван и с място в Алпин. След напускането на Фернандо Алонсо се появиха няколко имена, които могат да застанат до Окон. Сред тях са Рикиардо, Хюлкенберг и др.

Самият французин заяви, че сега е фокусиран върху битката с Другович във Формула 2 и не мисли за бъдещето си в моторните спортове.

Изобщо не мисля за F1! Това все още е мечта за мен“, каза Пурчер.

Щастлив съм, че вече се състезавам в F2. Когато погледна назад към кариерата си, мисля, че това е доста силен шампионат.“

Ще видя. Може би някой ден ще имам тази възможност, а може би не. Така е по-добре, тъй като оставам фокусиран върху сезона си в FIA F2. Ако се появи някоя възможност, ще се възползвам от нея.“

Пурчер се надява да вземе участие в някоя свободна тренировка до края на сезон 2022 в F1. От Алфа Ромео заявиха, че все още се опитват да намерят подходящ рейс уикенд, в който да предоставят един от своите автомобили на  протежето си.

Не знам дали ще карам в някоя свободна тренировка“, каза французинът.

Ако не отида във Формула 1, не знам какво ще правя. Това е добра тема за размисъл. Не сме обсъждали този въпрос с моя екип. Нека да видим какво ще се случи.“

Възможно е да имам няколко опции. Все още ми предстоят четири състезателни уикенда във Формула 2. Това е всичко, което мога да кажа в момента“, завърши Тео Пурчер.

Ако не намеря място във Формула 1, 18-годишният състезател може да се дебютира във Формула Е. Французинът каза, че тествал новото поколение автомобили Gen3 и е един от кандидатите за пилотско място в тима на Нисан. Пурчер може да замени Себастиен Буеми, който ще премине в отбора на Енвижън Рейсинг.