Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас взе пола в Абу Даби с мега обиколка

Ботас взе пола в Абу Даби с мега обиколка

57
0

Валтери Ботас спечели първата позиция за утрешната Гран при на Абу Даби, която закрива сезона, с невероятна обиколка при първите излизания във финалната част на квалификацията. Съотборникът му в Мерцедес .Люис Хамилтън не успя да подобри времето му при последните опити, а зад тях на повече от половин секунда останаха Себастиан Фетел с Ферари и Даниел Рикиардо (Ред Бул). За Валтери това е пореден пол след успеха в Бразилия преди две седмици и излизайки от колата, той каза, че този път се надява да не изпусне шанса си на първия завой.

Очакваше се в хода на квалификацията с падането на температурите предимството на Мерцедес, които бяха много бързи в последната тренировка, да се намали, но това не се случи.

В началото на сесията пистата изстина с над 10 градуса спрямо обедната тренировка. Във Ферари бяха сигурни, че при тези условия ще успеят да накарат гумите да работят оптимално. Ред Бул пък използваха повече гориво в последната тренировка и нови елементи в окачването и също изглеждаше, че имат много по-добър потенциал, като поне достигнаха темпото на Скудерията.

Хамилтън имаше предимството да използва и чисто новия си двигател от Бразилия, което можеше да се окаже ключово. Посоката на вятъра от сутринта също бе добра новина за него.

Без никакви колебания всички започнаха още първата част с най-меките гуми ултрасофт.

След като загряха гумите си с две обиколки, най-бърз бе Ботас – със само с 0,035 по-добър тур от Хамилтън, а трети бе Кими Райконен.

В Ред Бул пък се колебаеха дали да направят по две излизания с Дани Рикиардо и Макс Верстапен. Австралиецът попита дали има пилоти, които са подобрили времената си с втора обиколка и получи отговор – Мерцедес. В крайна сметка 2 излизания направи само Макс.

От първата част отпадна Ромен Грожан, изпреварен в последните секунди от Ланс Строл. 17-и остана Пиер Гасли, а зад него се наредиха Паскал Верлайн, Маркус Ериксон и Брендън Хартли. Новозеландецът ще стартира утре за четвърти път във Формула 1 и за четвърти път е с наказание от 10 позиции назад заради сменени елементи в задвижващата система и подготовката му бе различна за днес.

Във втората част с гумите за старт утре нямаше експерименти в два тура. В първите серии Хамилтън бе по-бърз с 0,235 сек от Ботас и с 0,292 от Фетел. Във вторите опити обаче с още един нов комплект Ботас остана само на 0,080 от топ времето на съотборника си, а Люис бе с 0,005 по-бавен от предходния си опит. Фетел подобри резултата си, но само до 0,281 сек от Люис, Кими остана четвърти.

Пилотите на Ред Бул така и не се доближиха до лидерите, като Рикиардо бе на над 0,8 сек, а Макс – на над 1 сек. Нико Хюлкенберг бе най-добър от останалите, следван от пилотите на Форс Индия и Фелипе Маса. В последната си квалификация бразилският пилот на Уилямс изпревари с хилядни Алонсо, чийто Макларън бе с 15 км/ч по-бавен на правите от най-бързите – Форс Индия. След Фернандо се подредиха Карлос Сайнц и Щофел Вандоорн. Карлос се обади, че нещо не бе наред изглежда, в двигателя, който загуби мощност.

В решителната финална част Ботас направи невероятна обиколка в първите серии – 1:36.231 мин. Тя бе с цели 0,172 сек по-добра от тази на Люис, а Фетел бе на 0,628 пред Кими (на 0,754)! Пилотите на Ред Бул бяха зад тях, като Макс бе този път малко по-бърз от двамата и Дани каза на тима си, че не чувства добре предните гуми.

В последните обиколки Ботас не успя да подобри времето си, но и Хамилтън го стори. Той беше най-бърз в първия сектор, който взе за 16,9 сек – с 0,120 сек по-бързо от Валтери. Втория премина за 41,2 сек и бе само с 0,009 сек по-бърз под времето в първите две части на Валтери. В края на тура си обаче Люис загуби много и в крайна сметка остана втори. Фетел потвърди третото си време, но над половин секунда от пола, а Рикиардо изпревари Райконен, зад когото се наредиха Верстапен, Хюлкенберг, Перес, Окон и Маса.