Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо: Чакаме дъжд

Рикиардо: Чакаме дъжд

41
0
2014,Даниел Рикиардо,Ред Бул,Спа

След като в последното състезание преди началото на лятната пауза Даниел Рикиардо имаше възможност да се почувства като победител и да триумфира с втората победа в кариерата си, то в началото на уикенда в Белгия той отново бе върнат в реалността. Австралийският пилот на Ред Бул записа едва осма позиция на почти две секунди зад най-бързия днес, Люис Хамилтън.

Все пак от екипа на Ред Бул до голяма степен очакваха случилото се.

„Спа е едно от най-трудните трасета в календара за нас“, наясно бе Рикиардо. „Затова и резултатите тук не са някаква особена изненада. Въпреки това изглежда сме доста далеч от върха, при положение, че очаквахме да сме напред спрямо отборите в средата на класирането. Торо Росо, Макларън и Форс Индия изглеждат доста силни тук. Въпреки това утре се надяваме на повече скорост, за да може утре да сме значително по-напред от тях.

Пистата тук е много специфична и заради нейните характеристики караме с много по-ниски нива на аеро притискане. Трябва да се намери правилния компромис между скоростта в бързите завои и тази на дългите прави. Ако караме с повече аеро притискане, за да спечелим предимство в средната част, губим скорост в първия и третия сектор, защото там се кара на пълна газ. Така във втората част трябва да разчитаме предимно на механичното сцепление. Въпреки това смятам, че можем да променим доста неща преди утрешния ден, които да ни помогнат по отношение на максималната скорост и скоростта в завоите.

Проблеми с намирането на необходимия компромис обаче нямаме само ние. Всеки се опитва да намери оптималния баланс. Спа винаги е въпрос на компромис между бързите завои и скоростта на правите. Така винаги се стига до въпроса, къде пилотът се чувства най-добре.

Смятам, че темпото ни в дълга серия от обиколки е значително по-добро, отколкото в една обиколка. Това е доста добър вариант, защото винаги е по-добре, когато колата ти е по-бърза в състезанието. Ако сцеплението се подобри в течение на уикенда, то това би трябвало да ни даде предимство. Все още е много рано да се правят прогнози, но Мерцедес изглеждат наистина силни тук. Фернандо от своя страна показа доста добра форма в една обиколка, а ние разбира се, се надяваме да сме по-близо до него.

Дъждът може да ни помогне. Ако утре се събудя и вали няма да съм разочарован. Това ще е нашият шанс да се приближим до Мерцедес. Прогнозите сочат именно към това, но да видим, какво ще се случи.“