Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг стартира първи, квалификацията прекратена преди началото на третата част

Розберг стартира първи, квалификацията прекратена преди началото на третата част

34
0

Нико Розберг ще стартира от първа позиция в Гран при на САЩ след като квалификацията бе прекратена преди началото на третата ѝ част. По този начин за подреждането на стартовата решетка ще се използват резултатите от втория сегмент на тренировката за място. Втори остана съотборникът на германеца в екипа на Мерцедес, Люис Хамилтън. Третото място зае Даниел Рикиардо с болид на Ред Бул, следван от съотборника си Данил Квят. Пети остана Себастиян Фетел от екипа на Ферари, но той подобно на съотборника си Кими Райконен (завършил осми) ще бъде върнат с десет позиции назад заради смяна на двигател. Останалите места в десетката заеха Серхио Перес и Нико Хюлкенберг от екипа на Форс Индия (шести и седми), а девети и десети се наредиха Фелипе Маса (Уилямс) и Макс Верстапен (Торо Росо).

Квалификацията в неделния ден започна при мокро време, като условията бяха подобни на тези от свободната тренировка в събота. Сериозните превалявания продължаваха, а температурите на въздуха и асфалта бяха в диапазона 15-16 градуса. Само пет минути след началото на първата част на квалификацията обаче тя бе спряна заради сериозен удар във втори пореден уикенд на Карлос Сайнц.

Времето бе спряно, защото инцидентът с испанския пилот на Торо Росо постави в неприятна ситуация голяма част от пилотите. Хамилтън междувременно бе успял да поведе, като Рикиардо, Квят, Верстапен и Ботас заемаха местата зад него.

След кратко прекъсване първата част бе подновена, а въпреки проливния дъжд времената започнаха да падат заради сериозния трафик на пистата. Сериозният въпрос бе, кои двама пилоти ще отпаднат от по-нататъшната борба освен. Ясно бе че освен Сайнц и пилотите на Мейнър-Маруся ще са накрая на опашката.

Хамилтън подобри времето си, но скоро бе изпреварен от своя съотборник Нико Розберг. Германецът искаше да се прибере в бокса, но от отбора му обясниха, че трябва да продължи да кара, защото това можело да се окаже единствената част от квалификацията.

Рикиардо подобри времето на германеца, а малко преди края отново Хамилтън излезе начело. В самият край обаче нещата отново се обърнаха. Рикиардо успя да превземе върха, а Розберг остана втори на 0,2 сек. от пилота на Ред Бул. Хамилтън бе трети, следван от Квят, Райконен и Хюлкенберг.

Пилотите на Заубер, Маркус Ериксон и Фелипе Насър, останаха на 16-а и 17-а позиции, а Себастиян Фетел, който се бе прибрал в бокса след докосване на задна лява гума в предпазните прегради остана първи над чертата, треперейки до последно за участието си в следващата част на квалификацията.

Втората част започна при малко по-добри условия. От инструкциите на рейс инженерите обаче се разбра, че преваляванията ще продължат до края на квалификацията и дори могат да се засилят.

Розберг и Хамилтън започнаха с уникални времена втората част, като германецът поведе с 0,7 сек. пред съотборника си, а следващите Перес, Райконен и Фетел бяха на повече от 2,5 сек. от водача. Рикиардо се опита да повтори постижението си от първата част, но остана трети на 1,6 сек. от Розберг.

Хамилтън подобри времето си при следващия си опит но отново остана зад Розберг, този път само на 0,1 сек. Рикиардо бе трети, а четвъртото място зае Фетел. Перес, Хюлленберг и Райконен заемаха следващите три позиции, а под чертата оставаха Алонсо, Ботас, Грожан, Бътън и Малдонадо.

Десети завой се оказа доста неприятен за пилотите, където мнозина от тях направиха завъртания, за радост без сериозни последствия. Слизането към фибата предизвикваше стичането на огромни количества вода и именно там гумите за мокро не успяваха да се справят с получаващия се аквапланинг.

Квят междувременно бе успял да измести Фетел от четвъртата позиция, а Макс Верстапен оставаше последния пилот над чертата, под която продължаваха да бъдат пилотите на Макларън и Лотус, допълнени от Ботас.

В крайна сметка Алонсо завърши 11-и, следван от Ботас, Грожан, Бътън и Малдонадо.

Третата част на два пъти бе отложена, като при втория пилотите на Мерцедес тъкмо бяха излезли от бокса, когато бяха спрени от своите рейс инженери. В крайна сметка рейс контролът се отказа от провеждането на третата част, за да не бъде рискувано здравето на пилотите. Така Розберг ще стартира от първа позиция в Гран при на САЩ. Зад него ще се наредят Люис Хамилтън, следван от пилотите на Ред Бул, Даниел Рикиардо и Данил Квят, и тези на Форс Индия, Серхио Перес и Нико Хюлкенберг. Себастиян Фетел и Кими Райконен ще бъдат наказани с десет позиции връщане назад в решетката заради смяна на задвижващите системи.