Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рон Денис се опитва да придобие контролния пакет акции в Макларън

Рон Денис се опитва да придобие контролния пакет акции в Макларън

40
0

Главният изпълнителен директор на Макларън Груп Рон Денис се опитва да придобие контролния пакет акции в компанията. Твърди се, че англичанинът търси пари, за да купи 26% от фирмата. Собствеността в момента е разпределена по следния начин: 50% са на бахрейнския Мумталакат Холдинг, 25% – на TAG Груп на семейство Оджех и 25% са на Денис.

Според публикувана от близкия до Макларън журналист Джо Сейуърд информация Денис търси начин да купи 25% от акциите на бахрейнския консорциум и 12,5% от тези на TAG. Ако успее, той би станал притежател на общо 62,5%. Англичанинът опитва да събере капитал от 300 милиона долара, за да осъществи плановете си и вероятно на това се дължи забавянето на решението за пилотите на отбора във Формула 1 догодина. Завръщането на Фернандо Алонсо в Уокинг се приема за факт, но то не е официално потвърдено до момента. Смяташе се, че при вчерашната среща на борда на директорите на Макларън може да се стигне до решение кой ще е съотборник на испанеца, но такова не бе взето. Обмисляните варианти са Дженсън Бътън, Кевин Магнусен и Щофел Вандоорн. Твърди се, че Денис се е срещнал наскоро с един от поддръжниците на датския пилот – собственикът на Bestseller Андерс Холх Полвсен (с лично състояние от близо 5 милиарда долара).

Междувременно обаче се разбра, че прочутата марка за играчки Лего няма интерес да участва във Формула 1. При посещението си в Белгия Денис коментира пред местните медии следното:

– Иска ми се Дания да се събуди и да осъзнае, че има уникалната възможност да подкрепи някого, който лесно може да се превърне в спортна легенда в тази страна.

Главният изпълнителен директор на Лего Йорген Виг Кнудсторп бе цитиран впоследствие да казва, че спонсорство в F1 „не подхожда на марката Лего”.

Забавянето на Макларън за обявяване на пилотите за следващия сезон пък бе разкритикувано и от бившия пилот на екипа Дейвид Култард.

– Не знам всичко като факти, но има всякакви задкулисни разправии на акционери по отношение на финансирането. Според мен някои от партньорите в Макларън вече са свързани с датски компании и ще лобират за Кевин. Той е чудесен човек и има бъдеще пред себе си, но Дженсън е с голяма публична подкрепа. Резултатите показват, че трябва да е в екипа догодина. Той бе с по-добро представяне и по-високи резултати от тези на съотборника си и това няма нищо общо с личността или националността му. Макларън участва в публичен спорт, в който героите са пилотите. Те получават подкрепата на хората. И не мога да не си помисля, че изминалата година не бе най-добрата за Макларън от гледна точка на връзките с обществеността. Въпросът не е дали Дженсън ще е в Мелбърн догодина. А дали заслужава към него да се отнасят с повече уважение след всичкото това време в спорта. Това според мен е валидният аргумент – коментира шотландецът пред Дейли Мейл.