Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен озадачен от промяната в поведението на Ферари-то си

Райконен озадачен от промяната в поведението на Ферари-то си

78
0
Кими Райконен

Кими Райконен остана озадачен от промяната в болида си Ферари F14 T за квалификацията на пистата Монца.

Финландският пилот на Скудерията обясни, че е променил някои настройки в колата. На него обаче му е трудно да повярва, че те са довели до толкова различното й поведение, тъй като става дума за дребни неща.

– След определено положителен старт на уикенда очаквах по-добро класиране в днешната квалификация. Имах известни затруднения следобед. Болидът ми бе по-труден за управление, не можех да намеря оптимално ниво на сцепление и блокирах предните колела. Ето защо допуснах няколко грешки в последната си бърза обиколка, когато бях с гуми медиум и не прескочих Q2. До този момент нямахме проблеми. Всичко вървеше гладко, докато не се появи липсата на сцепление в квалификацията. Не можах да разбера как е възможно да премина всеки отделен сектор както трябва, но не и трите заедно, в една обиколка. Всичко стана изведнъж трудно, което бе изненада, и то неприятна изненада. Трябва да прегледаме информацията и дано намерим обяснения – заяви Кими.

Световният шампион за 2007 г. остана оптимист относно възможностите си в състезанието. Той призна, че 11-о място не е оптималната стартова позиция, но въпреки това ще даде максимума от себе си в надпреварата.

Фернандо Алонсо също остана реалист и посочи, че окуражаващите знаци в свободните тренировки не бива да подвеждат към фалшиви очаквания:

– За съжаление днес не можехме да се справим по-добре, защото въпреки усилията ми давахме подобни времена с всичките четири комплекта гуми. За мен крайният резултат все пак е положителен, защото виждам, че на грида се подредиха два Мерцедес-а, два Уилямс-а, два Макларън-а, едно Ферари и два Ред Бул-а.

Инженерният директор на Скудерията посочи, че трудностите в квалификацията са свързани с баланса на болида, особено в бързи завои и при спиране.