Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг изпревари Хамилтън в квалификацията за Гран при на САЩ

Розберг изпревари Хамилтън в квалификацията за Гран при на САЩ

34
0

Нико Розберг спечели полпозишъна за Гран при на САЩ, изпреварвайки съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън с 0,376 сек.

Трети в квалификацията на пистата COTA стана Валтери Ботас (Уилямс).

Температурата на трасето се качи до 32 градуса, но все още бе хладно – 16 градуса. Преди сесията стана ясно, че Данил Квят е със седми двигател в болида си Торо Росо. Това означава 10 места назад на стартовата решетка. Другите пилоти със санкции са Дженсън Бътън (5 места, смяна на скоростна кутия) и Себастиан Фетел (ще стартира от питлейна, смяна на цялата задвижваща система).

В началото на Q1 някои пилоти предпочетоха да излязат директно с гуми софт – сред тях Серхио Перес (Форс Индия) и Естебан Гутиерес (Заубер), за които Гран при на САЩ е най-близкото състезание до домашен старт. Перес даде първото време за сесията – 1:39.804. Постижението на Люис Хамилтън от последната свободна тренировка бе 1:37.107. Английският пилот на Мерцедес бързо излезе начело с 1:38.795, като само състезателите на Ред Бул не бяха на трасето. Розберг на свой ред стана пръв с 1:38.599, а след това свали до 1:38.303. През това време Хамилтън се върна в бокса, тъй като повреди гумите си.

Фетел излезе на пистата десетина минути след началото на Q1. Четирикратният световен шампион бе с гуми софт и се появи само, за да запише време в посочените от правилата граници. Той заяви по-рано, че съжалява за феновете, но всъщност каквото и да направи в квалификацията, трябва да тръгне от пита. Затова бе решено да ограничи до максимум километража.

Съотборникът му Даниел Рикиардо последен направи бърза обиколка в този първи сегмент. Той също бе със софт. С меки гуми бяха и пилотите на Макларън Дженсън Бътън и Кевин Магнусен, както и всички останали. Фетел се прибра след серия от три обиколки (1:39.621), докато колегите му правеха последни опити на трасето. Хамилтън се доближи до сутрешното си постижение – 1:37.196, следван от Фелипе Маса (1:37.877) и Валтери Ботас (1:38.249).

След Q1 от по-нататъшната борба в квалификацията отпаднаха Жан-Ерик Верн, Гутиерес, Фетел и Ромейн Грожан (чийто съотборник в Лотус Пастор Малдонадо пък бе с осмо време).

В Q2 всички отново бяха с гуми софт. На Хамилтън му напомниха (с оглед на случилото се в Q1), че това може да е комплектът за старта на състезанието. Пилотите в топ 10 трябва да потеглят в началото на надпреварата с гумите, с които са дали най-доброто си време във втория квалификационен сегмент.

Розберг бе най-бърз след първите обиколки с 1:37.099 – най-доброто време за уикенда до този момент. Съотборникът му се нареди втори (1:37.287), като се обади по радиото, че има сериозни вибрации с този комплект гуми. Фернандо Алонсо се нареди трети, следван от Бътън и Магнусен.

Хамилтън не излезе повече, Алонсо и пилотите на Макларън също си останаха по боксовете в края на Q2. Розберг и останалите тръгнаха за последни опити. Немският пилот на Мерцедес направи страхотен тур и записа 1:36.290 мин, който бе с почти секунда (0,997) по-добър от този на Люис.

Елиминирани в Q2 бяха Малдонадо, Перес, Хюлкенберг и Квят. В топ 10 се класира Адриан Сутил (Заубер) – за първи път този сезон. Той си остана в пита, докато останалите пилоти започнаха решителната битка за разпределение местата на първите пет редици на грида.

Първото време в Q3 бе на Рикиардо – 1:38.120. След това Ботас записа 1:36.906. Финландецът бе изместен от първата позиция от Розберг с 1:36.282, а Хамилтън се нареди зад съотборника си – 1:36.443. Четвърти зад Ботас бе Маса, следван от Бътън, Магнусен, Алонсо, Рикиардо и Кими Райконен.

Отново Рикиардо бе пръв на пистата за финална серия в квалификацията. Последваха го и останалите пилоти, към които този път се присъедини и Сутил. Розберг излезе преди Хамилтън от бокса на Мерцедес, така че той щеше пръв от двамата да направи последен бърз тур. Нико започна с най-добро време в първи сектор, съотборникът му бе с две десети от секундата по-бавен. Розберг продължи с подобряване на постижението си и в следващите две секции, записвайки 1:36.067. Хамилтън записа най-добър трети сектор, но остана втори, като не подобри предишното си време.

Трети и четвърти се подредиха Ботас и Маса. Рикиардо даде пето време, като той бе с първият със задвижваща система различна от Мерцедес. Алонсо зае шестата позиция. Бътън изпревари Магнусен, но ще бъде преместен назад на грида заради санкцията си. Райконен и Сутил допълниха топ 10.