Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 10 млн. за един сезон в F1 е глупост, смята Рафаеле Марсиело

10 млн. за един сезон в F1 е глупост, смята Рафаеле Марсиело

46
0

Рафаеле Марсиело заяви, че Формула 1 е непостижима за него цел, тъй като не разполага с достатъчно спонсорски средства.

21-годишният италиански пилот бе част от академията на Ферари за млади таланти, която по-късно напусна. Кариерата му с едноместни състезателни автомобили започна през 2010 г. във Формула Абарт. През 2011-та кара в италианската Формула 3, а за следващите два сезона бе в европейската F3, като през 2013-та спечели титлата в първенството. Марсиело влезе в GP2 в началото на 2014 г. с екипа на Рейсинг Енджиниъринг. През дебютния си сезон в шампионата спечели първа победа – на белгийската писта Спа-Франкоршамп – и завърши осми при пилотите. За 2015-та отиде в Тридент (седми в шампионата), като същевременно бе резервен пилот на Заубер във Формула 1. През изминалия сезон 2016 г. роденият в Цюрих (Швейцария) състезател пак кара в GP2 – вече с екипа на Рашън Тайм – и бе четвърти в крайното подреждане. Той самият обаче смята, че шансът му да направи последната крачка до Формула 1 е на практика нулев.

„Нужни са 10-15 милиона (долара), а аз не разполагам с подобни пари, така че без Формула 1 за мен”, обясни Рафаеле пред motorsport.com. „Трябва да си реалист и да не мечтаеш за глупости. За Формула 1 са необходими пари. Ако ги нямаш, не отиваш там. Важно е да не загубиш други възможности заради прекалено съсредоточаване върху нещо невъзможно.”

Марсиело отбеляза, че според него е свършил добра работа в кариерата си досега, а някои от пилотите, които е побеждавал във Формула 3, вече са в F1.

„Аз ще имам различна от тяхната кариера, но съм сигурен, че ще е страхотна”, продължи той. „По принцип (италианската) федерация ни помага. Може би не толкова, колкото други, което важи и за италианските компании. Вероятно биха могли да ни оказват по-голяма подкрепа. Но 10 милиона за един сезон е глупост. Ако имам толкова пари, няма да плащам за Формула 1. Ще ги запазя за себе си и цял живот ще съм във ваканция. Има нещо сбъркано в системата и е наистина жалко, че е така.”

Пилотът допълни, че почти сигурно няма да е в GP2 догодина, тъй като дори да спечели титлата, пак ще са му нужни огромни средства, за да влезе в F1. В момента той търси други варианти – в GT шампионатите – и се надява да знае преди Коледа какво ще прави през 2017 г.