Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Решението за по-ранен стоп на Маса не даде резултат, призна Смедли

Решението за по-ранен стоп на Маса не даде резултат, призна Смедли

71
0
Фелипе Маса

Тимът на Уилямс се оказа само с един пилот малко преди старта на Гран при на Австралия – Валтери Ботас бе принуден да пропусне състезанието заради контузия на гърба.

Фелипе Маса вървеше трети след старта, но бе изпреварен от Себастиан Фетел при спиранията в бокса и в крайна сметка завърши четвърти в първия кръг от тазгодишния шампионат.

„Винаги е трудно да се състезаваш само с 50% от арсенала си, така че днес трябваше да ограничим пораженията за конструкторския шампионат”, посочи оперативният шеф на екипа Роб Смедли. „Успяхме да го сторим и завършихме само на няколко точки зад Ферари, което е приличен резултат. Отборът работи много добре през целия уикенд както в гаража, така и на питуола. Взехме решение за по-ранно влизане на Фелипе в бокса, тъй като Фетел бе малко по-бърз, но за съжаление това не даде резултат. Водим сериозна битка с тимовете около нас и надпреварата бе показателна за останалата част от сезона. Трябва да продължим да подобряваме колата си и да извличаме максимума от иначе силния пакет.”

Маса каза, че целта за Гран при на Австралия бе да се вземат точки и да се демонстрира колко добър е болидът на Уилямс: „Успяхме да постигнем голяма част от това, така че стартът ни бе положителен. Единственото разочарование бе, когато Фетел ме прескочи при първия питстоп, след като загубих секунда и половина зад [Даниел] Рикиардо в обиколката след излизането от бокса – това бе достатъчно, за да изпусна позицията.”

Ботас изгледа състезанието от бокса, което очевидно не му допадна. Той обясни, че е започнал лечение на проблема с гърба си още след появата му в квалификацията, но уважава решението на лекарите, колкото и разочарован да се чувства. „Сега имам две седмици до следващия старт, за да се върна в максимално добра форма и да съм още по-силен в Малайзия. Нямам търпение да седна пак в колата и да се състезавам, защото FW37 върви силно и съм уверен, че сме в състояние да се борим за подиуми”, добави финландецът.