Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 „Решението на Розберг да си тръгне, докато все още усеща вкуса на...

„Решението на Розберг да си тръгне, докато все още усеща вкуса на шампанското, е брилянтно”

53
0

Нико Розберг обяви, че слага край на кариерата си във Формула 1 в деня, в който получи трофея за световната си титла в Гран при през 2016 г. Ето някои от реакциите.

Ричард Уилямс, „Гардиан”

„Решението на Нико Розберг да си тръгне от Формула 1, докато все още усеща вкуса на шампанското в устата си, очевидно е брилянтно. Не на последно място, защото новокоронованият шампион изненада всички, освен най-близките си.

Новият шампион е на 31 години. Състезавал се е в продължение на четвърт век и изкара 11 години във Формула 1, на върха в професията. Спечели световната титла, което са постигали само 33 от общо 742 мъже и жени, стартирали в Гран при надпревари от началото на шампионата през 1950 г. Съотношението му победи спрямо състезания – 23 към 206 – е по-добро от достойно за уважение в модерната ера, особено когато съотборник в най-добрите му години бе световен шампион в пика на кариерата си.

Розберг очевидно е удовлетворен от постигнатото. И не е за подценяване, че човек, отхвърлил предложение да учи аеронавтика в Импириъл Колидж в Лондон, за да преследва състезателните си амбиции, може да има интересни и оригинални идеи какво да прави с остатъка от живота си.

Решението му ще лиши падока от личност, чиято усмивка и мило поведение караха хората лесно да го харесват. Светът на Формула 1 упражнява такива натоварвания върху човек, че едва ли е изненадващо, когато личността се измени. Но Нико Розберг никога не даде знак, че принадлежи към вселена, различна от тази на хората, затягащи гайките на колелата му или молещи за автограф. Той се изкачи до върха на планината си, но остана неизменно член на човешката раса.

„Следвам сърцето си”, каза Нико, съобщавайки новината за оттеглянето си. „Сърцето ми го иска.” Браво на него.”

Марк Хюс, „Моторспорт”

„Розберг е съвсем нормален, балансиран човек, чувстващ се чудесно в собствената си кожа, който вижда не атрибутите на славата, а нейните капани. Нормалността му понякога работеше срещу него като автомобилен състезател – особено в машинациите между отбора и находчивия Люис Хамилтън. Да си безразсъден понякога позволява на един състезател да надделее, а Розберг винаги е бил много разумна, рационална личност.

На 31 години, женен и баща, постижението му идва в перфектния момент, позволяващ му да продължи към следващия етап от живота си, без да се оглежда назад. За по-небалансиран, по-напрегнат човек би било далеч по-трудно да си тръгне от най-доброто място в F1.

Сега Розберг става част от компанията на Майк Хотърн, Джеки Стюарт и Ален просто – пилоти, които се оттеглят веднага след спечелване на световна титла.”

Кейт Уокър, ESPN F1

„Никой в пълната с журналисти и PR-и зала не бе напълно сигурен дали новината е шега или не. Едва когато Тото Волф излезе на сцената, за да говори за смелостта на Розберг да реши да си тръгне, докато е на върха, думите започнаха да придобиват смисъл.

Убедеността му, че неговото време е дошло, бе очевидна. Уравновесеният му подход към ставащото на пистата и извън нея лесно може да се интерпретира като липса на страст. Във Формула 1 има основно пилоти, които биха продали бъбрек, първородното си дете, баба си и дядо си за възможността да си осигурят място в топ тим. Розберг най-добре от всички успяваше да раздели изгарящата си страст към автомобилния спорт от работата, за която му се плащаше. Именно това му помогна да вземе титлата тази година. То му помогна да си тръгне от спорта без желанието да защитава титлата си, да доказва отново възможностите си.”