Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг начело след първата свободна тренировка на Спа

Розберг начело след първата свободна тренировка на Спа

63
0
Нико Розберг

Нико Розберг успя да постигне най-добър резултат в първата свободна тренировка на пистата Спа. Германецът успя да изпревари своя съотборник Люис Хамилтън с малко над 0,2 сек. Пилотите на Мерцедес оставиха зад себе си Даниел Рикиардо от екипа на Ред Бул, който се нареди пред Кими Райконен и Себастиян Фетел от Ферари. Шести се нареди Данил Квят, доказвайки добрата форма в която се намира отбора на Ред Бул, а четвърта сила в Белгия за момента изглежда тима на Торо Росо, след като Макс Верстапен и Карлос Сайнц заеха седмо и осмо място. Десетката пък бе попълнена от Серхио Перес (Форс Индия) и Валтери Ботас (Уилямс).

Температурата на въздуха при започването на сесията бе 19 градуса, а тази на асфалта 25 градуса.

Хамилтън поведе след първите излизания на пистата с време от 1:52.192 мин., докато неговият съотборник Нико Розберг изпитваше проблеми със смяната на скоростите и се прибра бързо в бокса без да успее да даде достатъчно информация за монтирането на колата му ново задно крило.

Даниел Рикиардо и Данил Квят се наредиха на второ и трето място, потвърждавайки прогреса показан от Ред Бул в Унгария. И двамата пилоти успяваха да постигнат много добри резултати във втория, изпълнен със завои сектор, което показваше качествата на колата. В първия и третия сектор, където мощността на задвижващата система е от сериозно значение Биковете изоставаха.

След изтичането на половината сесия Райконен успя да постигне втори резултат и да се нареди зад Хамилтън.

Розберг излезе отново след като проблемите със скоростната кутия изглеждаха решени, но този път явно се оплака от не достатъчно мощност. От екипа обаче му обясниха, че всичко по задвижващата система изглежда наред.

Пастор Малдонадо успя да излезе пети, но в същата серия от обиколки направи две грешки, като след първата успя да се измъкне без поражения, но след втората се заби в бариерите на завоя Малмеди. Това доведе до спиране на сесията, за да може неговият Лотус да бъде отстранен от трасето.

Сесията бе подновена половин час преди края ѝ и още с първото си излизане Розберг поведе пред Хамилтън, Рикиардо и Райконен. Себастиян Фетел бе пети на близо 0,4 сек зад своя съотборник Райконен и на близо 0,8 сек от водача.

В края на тренировката пилотите започнаха да правят серии от обиколки с повече гориво, за да се оцени представянето на медиум сместа.

Въпреки промените по задвижващите системи пилотите на Хонда, състоящи се най-вече в корекции по двигателя с вътрешно горене, Алонсо и Бътън оставаха на дъното на класирането. Заявеното желание от страна на японците с новите подобрения да бъде достигната мощността на Ферари явно не отговаряше на реалността.

Корекциите, включващи промяна на горивните камери, главата на двигателя и разположението на ауспусите не дадоха очаквания резултат поне в първата част.

Екипът на Уилямс също започваше трудно уикенда, след като без видими проблеми Ботас и Маса се наредиха едва на 10-а и 14-а позиции. Подходът на екипа обаче обикновено дава резултати след първия ден и се очаква благодарение на мощността на задвижващата система на Мерцедес пилотите на отбора отново да са сред основните преследвачи на световните шампиони.