Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен №1 в последния ден от първите тестове на Каталуня

Райконен №1 в последния ден от първите тестове на Каталуня

33
0

Кими Райконен с Ферари беше най-бърз в последния 4-и ден на първия тест на отборите от F1 на пистата Каталуня край Барселона. Финландецът постигна 1:20.872 мин с гумите софт. За деня бе планирано отборите да изпробват гумите на Пирели за мокро, като трасето бе наводнено изкуствено преди нейното начало. Почти всички пилоти направиха това, като за новия сезон продуктите на италианския доставчик трябва да загряват по-бързо и да отвеждат водата по-добре.

Обиколки не можа да направи Люис Хамилтън, който получи електрически проблем в болида и изобщо не излезе на пистата. Това стори неговият съотборник в Мерцедес Валтери Ботас за кратко в сутрешната сесия, а в следобедната направи доста повече обиколки – общо 68 за деня, като правеше дълги серии с много гориво на мокро и после на сухо. Затова и времето му не беше сред най-добрите – 1:23.443 мин. В послания част тимът не прави изпитания, тъй като бе съобщено, че са открили нещо в данните, което не им харесва.

Макс Верстапен с Ред Бул завърши 2-и за деня, но с гумите софт изоставането му спрямо Райконен бе сериозно – 0.9 сек. Холандецът показа добро темпо с гумите интермедия и с тези за напълно мокро, докато на трасето още имаше вода. Много силно постижение записа Джолион Палмър с Рено със софт, който спря хронометрите на 1:21.778 мин и изостана само с 9 хилядни от Верстапен.

Четвърти и пети останаха Ромен Грожан с Хаас и Антонио Джовинаци със Заубер, като те записаха топпостиженията си с гуми суперсофт и ултрасофт. Едва 7-и остана Щофел Вандоорн с Макларън, въпреки употребата на ултрамеките гуми. Постижението му бе почти идентично спрямо това на съотборника му Фернандо Алонсо от предния ден със същите гуми. Пред него се вреди Серхио Перес с Форс Индия.

Ботас бе 8-и, а последният пилот, записал време, бе Нико Хюлкенберг с Рено. Дани Квят с Торо Росо направи само една инсталационна обиколка, след което се оказа, че има проблем с двигателя на Рено и той трябваше да бъде сменен. Екипът на Уилямс не участва в изпитанията, тъй като Ланс Строл катастрофира в предния ден и пораженията по шасито накараха отбора да не излиза днес на пистата.

Най-добрите времена за деня:

Място

Пилот

Отбор

Време

гуми

обиколки

1.

Кими Райконен

Ферари

1:20.872

софт

93

2.

Макс Верстапен

Ред Бул

+0.897 сек

софт

85

3.

Джолион Палмър

Рено

+0.906

софт

39

4.

Ромен Грожан

Хаас

+1.437

суперсофт

118

5.

Антонио Джовинаци

Заубер

+1.529

ултрасофт

84

6.

Серхио Перес

Форс Индия

+1.662

суперсофт

82

7.

Щофел Вандоорн

Макларън

+1,704

ултрасофт

67

8.

Валтери Ботас

Мерцедес

+2.571

софт

68

9.

Нико Хюлкенберг

Рено

+4.102

софт

51

10.

Данил Квят

Торо Росо

 

 

1