Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен отпаднал заради прегряване на турбината

Райконен отпаднал заради прегряване на турбината

32
0

Кими Райконен е отпаднал от Гран при на Австралия заради прегряване на турбината в неговата задвижваща система, твърди италианското издание Autosprint. Финландецът се движеше на 3-а позиция, преди да се прибере в бокса с горяща кола в зоната на тръбата за въздух към двигателя. Огънят беше бързо загасен, но това отне шанса на Ледения да се бори за класиране в топ 4.

Според Autosprint турбината в болидите по принцип се нагрява до 1000 градуса и се охлажда при движението на болида в права посока от въздушния поток. А по време на спирания в бокса това става със специален вентилатор, използван от механиците на Ферари.

Заради прекъсването на състезанието обаче и процедурите при бавното прибиране на колата в бокса при спирането на надпреварата и движението зад колата за сигурност при рестарта охлаждането на турбината е намаляло значително и е довело до нейното прегряване и повреждане. А огънят се е появил от изгарянето на масло.

За следващото състезание Райконен ще получи нова турбина, но това означава, че вече има една по-малко от общо 5 за целия сезон. Останалите компоненти по задвижващата система и самият двигател с вътрешно горене не били повредени.

„Първата част от състезанието беше добра за нас, коментира Райконен надпреварата си. – Не знам какво се случи, но не мисля, че проблемът беше с двигателя, защото той още работеше. Това е много жалко за целия тим, тъй като след зимните тестове имахме общата идея, че трябва да много добре ( по отношение на надеждността). Колата беше добра за каране и е бърза. Чувствам я добре, но очевидно първо трябва да завършим състезанието.”