Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен тества за първи път затворен кокпит

Райконен тества за първи път затворен кокпит

51
0

Кими Райконен тества за първи път така наречения затворен кокпит във Формула 1 по време на третия ден от вторите тестове на отборите на пистата Каталуня край Барселона. Кокпитът всъщност не е затворен, а има предпазни елементи за главата на пилота, които са разположени пред каската и от двете й страни.

Устройството беше поставено предварително, а след това пилотът влезе в кокпита. Това решение за подобряване на сигурността на пилотите беше предложено от ФИА и развито в сътрудничество с Мерцедес, като от федерацията обявиха, че се работи за това предпазителите на кокпита да бъдат въведени за 2017 г.

Тестове в бъдеще ще бъдат правени на летище във Великобритания, като предпазните елементи ще бъдат подложени и да обстрел от предмети с висока скорост, за да се тества издръжливостта им.

„Опитахме се да ускорим проекта в последните 12 месеца с цел да имаме нещо, което да се приложи практически в колите за 2017 г., заяви директорът по сигурността на ФИА Лоран Мекис. – Опитваме се да излезем с нещо, за което да кажем, че е значителна стъпка напред.”

Единственият проблем, който имаше Райконен, беше че, видимостта му бе леко намалена централно заради предпазният елемент отпред. Самият пилот обаче заяви, че видимостта е била добра.