Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: „Най-накрая, по дяволите!”

Райконен: „Най-накрая, по дяволите!”

209
0
Кими Райконен

„Най-накрая, по дяволите! Благодаря, момчета”, бяха думите, с които Кими Райконен отговори на поздравленията от питуола на Ферари за победата си в Гран при на САЩ. Това бе първи успех за финландеца от 113 състезания насам. Последният му успех досега бе в Австралия през 2013 г., когато караше за Лотус. А след финала Кими заяви, че статистиката колко време е изкарал без победа всъщност не означава кой знае какво за него, но явно има сериозно значение за други хора!

„Ако се случи, добре. Но и да не стане, това не променя по никакъв начин живота ми. Радвам се, защото ние сме тук, за да се опитваме да победим. Най-голямата разлика идва от това как хората гледат на теб. А аз доказах, че някои хора бъркат”, заяви Райконен.

„Според мен някои не разбират, че всъщност съм много щастлив относно това как ще продължа нататък. Изкарах доста време във Ферари, спечелих титла с отбора, както и много състезания. Аз самият като пилот търся различни предизвикателства. Искам различни неща. В нито един момент не съм бил разочарован от решението. Единственото, което ме интересуваше, бе да знам какво става. Иначе съм във Формула 1 достатъчно дълго време, за да съм наясно, че няма значение дали имаш договор или не. Нещата се случват поради различни причини.”

„Уикендът бе страхотен, автомобилът вървеше чудесно през цялото време. Много по-щастлив съм, отколкото като завършвам втори! Но шампанското няма различен вкус в сравнение с последния път, когато се качих на подиум. Мисля, че е едно и също за всички места на стълбичката.”

„Направих добър старт и натиснах сериозно. Най-важно бе да удържа Мерцедес, когато излязоха с нови гуми след боксовете. Моите гуми се държаха доста добре, така че бях в състояние да поддържам добро темпо, а след това се постарах да се грижа и за тях, и за горивото. Накрая не бяха в най-добрата си форма, но мисля, че Макс [Верстапен] бе в подобна ситуация. А Люис [Хамилтън] очевидно бе с по-добри гуми към финала. Но колата между мен и Люис ми даде добър шанс. Беше чудесна битка. Точно това търсим като пилоти, както и хората тук (по трибуните).”