Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен изненадан от факта, че все още е последният световен шампион на...

Райконен изненадан от факта, че все още е последният световен шампион на Ферари

4106
0
Кими Райконен
Кими Райконен, снимка Алфа Ромео

Кими Райконен е изненадан от факта, че все още е последният световен шампион на Ферари. Финландецът спечели титлата през 2007 след като изпревари с една точка тогавашните пилоти на Макларън Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън. След това Кими остана при Скудерията за още два сезона, преди да напусне в края на 2009.

След две години в Световния рали шампионат ( WRC), Райконен прекара сезоните 2012 и 2013 в Лотус преди да се завърне във Ферари през 2014. Кими записа десети успех със Скудерията през 2018. Тогава той триумфира в Съединените щати и в края на годината окончателно напусна италианския тим.

Световният шампион от 2007 приключи своята дълга кариера в отбора на Алфа Ромео. Финландецът призна, че спечелването на титлата не е променило начина му на живот, а само този, по който другите са се отнасяли към него.

„Очевидно е хубаво. Това е една от причините да съм тук“, сподели Райконен.

„За съжаление всяка година печели един пилот.  Ако погледнем историята, ще видим, че има няколко пилоти, които са спечелили повечето титли“.

„Това е нещо, което винаги съм искал да го направя и го постигнах. Определено беше хубаво да спечеля титлата с Ферари“.

„Спечелването на първенството не промени начина ми на живот. Хората могат да те гледат по различен начин заради това. Всъщност няма никакъв смисъл какво е тяхното мнение“.

Ферари не са печелили титла при пилотите откакто Кими триумфира на Интерлагос през 2007. Финландецът заяви, че е това е изненада за него.

„Да, точно това се случи. Определено съм изненадан. Когато си тръгнах през 2018 бяха много близо до върха. Пожелах им всичко най-хубаво. Надявам се нещата скоро да се променят. Кой знае, може би следващата година или в близко бъдеще това може да се случи“.

2007 не бе единствената година, в която Райконен имаше възможност да стане световен шампион, но се оказа единствената, в която той стигна до трофея. Въпреки това Райконен не съжалява за това, че има само едно спечелено първенство.

„Няма от какво да се оплача. Имах добра състезателна кариера. Със сигурност не бих променил нито едно, дори то да означава повече победи и титли. Доволен съм от това, което постигнах. Не мога да се оплача. Опитах и не успях няколко пъти, но това е част от това да си състезател“, завърши Кими Райконен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen)