Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен обясни разликите между напускането си през 2021 и това от 2009

Райконен обясни разликите между напускането си през 2021 и това от 2009

4209
0
Кими Райконен
Кими Райконен, снимка Алфа Ромео

Кими Райконен напусна света на F1 за втори и финален път в своята кариера. В края на 2009 финландецът си тръгна от отбора на Ферари, въпреки че имаше още една година в своя договор. После прекара следващите два сезона в Световния рали шампионат (WRC), карайки кола на Ситроен. След това направи завръщането си в спорта с Лотус, преди отново да се присъедини към Скудерията. Райконен прекара пет сезона при италианците и завърши своята кариера с тригодишен престой в Алфа Ромео. 

Кими участва във финалното си състезание по време на Гран при на Абу Даби. За съжаление технически проблем прекрати надпреварата на Райконен твърде рано. Според него решението му да се оттегли от F1 е много по-различно от това, което е било през 2009.

„Мисля, че има безкрайно количество разлики между сега и 2009″, сподели Райконен. Очевидно имам семейство. Това е главната причина да съм си у дома. Това е напълно различно в много отношения. Аз съм в различен момент от живота си“.

Когато Райконен си тръгна от F1 в края на 2009, завръщането му дойде след само две години извън спорта. 42-годишният финландец заяви, че не е очаквал отново да кара за толкова  много време.

„Ако някой ми бе казал, че ще се завърна, нямаше да му повярвам. Не ми беше на ум да се появя отново. Очевидно имаше много причини, което ме доведоха обратно на стартовата решетка“.

Размишлявайки върху дългата си кариера в спорта, Кими обясни, че не съжалява за нищо.

„Няма от какво да се оплача. Имах добра състезателна кариера. Със сигурност не бих променил нито едно, дори то да означава повече победи и титли. Доволен съм от това, което постигнах. Не мога да се оплача“, завърши Кими Райконен.

По време на своята дълга кариера в F1 Райконен има една спечелена световна титла, 103 подиума, 18 полпозишъна и 46 най-бързи обиколки. Също така той държи рекорда за най-много стартирани надпревари- 349.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen)