Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен над всички в петъчния ден

Райконен над всички в петъчния ден

43
0

Кими Райконен бе най-бързият пилот в петъчния ден. Още в първата свободна финландският пилот на Ферари подсказа, че и през този уикенд той ще е сред основните фаворити за спечелване на състезанието като се класира само на 0,1 сек зад победителя в първата сесия Люис Хамилтън. Във втората свободна тренировка обаче Кими бе единственият пилот на пистата, който успя да слезе под границата от 1:21 мин. за обиколка и остави на половин секунда зад себе си съотборника си Фелипе Маса, класирал се на втора позиция следобед. Интересното в карането на Кими бе, че след като постигна времето си с по-мекия от двата типа гуми в началото на втория час и половина, в края на същата сесия той постигна време по-слабо от своето собствено най-добро само с 0,05 секунди, този път с по-твърдите.
Въпреки големият брой обиколки, който двамата пилоти на Макларън (Хамилтън и Алонсо) направиха, те не успяха да окажат сериозна съпротива на съперниците си от Ферари и останаха едва на четвърта и шеста позиция след края на втората свободна тренировка. Показателно бе, че във втората сесия Хамилтън не успя да повтори резултата си от сутринта, докато при Алонсо подобрението бе със стотни от секундата.
Особено силни след обед бяха пилотите на Тойота, които след отличните резултати от тестовете на същата писта преди две седмици изглежда ще бъдат силни и през този уикенд. Ралф Шумахер се класира трети, при това с по-твърдия от двата комплекта гуми, като времето му бе равно на това на Хамилтън, но заради по-ранното му постигане германецът зае по-горната позиция. Трули пък постигна пети резултат като успя да изпревари бившия си съотборник Алонсо.
Сериозни инциденти на пистата определено липсваха, но за сметка на това се запомниха многобройни излизания извън пистата, особено на първия завой. Буреносните облаци надвиснали над трасето пък засега останаха милостиви към пилотите и очаквания дъжд за сега се отлага.