Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: Не съм притеснен за надеждността на колата

Райконен: Не съм притеснен за надеждността на колата

39
0
Кими Райконен

Кими Райконен каза, че не се притеснява за надеждността на болида на Лотус, след като на последните предсезонни тестове до Барселона отново имаше проблеми със скоростната кутия. На предишните изпитания на Каталуня от 19 до 22 февруари финландецът имаше подобни неприятности с нея, но той, както и техническият директор на тима Джеймс Алисън, разкри, че вече имат решение на проблема.

Със сигурност тази зима за нас можеше да бъде по-лека и имахме няколко проблема тук-там, но това е нормално – каза Райконен. –  Когато излизахме на пистата, колата беше добра. Проблемите, които имахме бяха малки и открихме решения за всички, но за съжаление отне време, за да се решат. Накрая това ни коства време на пистата, което е жалко. Ако погледнем назад към миналата година, колата беше много надеждна. Надявам се, че ще бъде същото отново този сезон. Не съм притеснен за това.

Относно последните събития Джеймс Алисън коментира:

Проблемът със скоростната кутия днес (неделя) беше същият, който преживяхме преди, но сме уверени, че имаме решение и не сме притеснени, че ще предизвика някакви проблеми в Мелбърн. Можехме да потвърдим някои аспекти от аеро пакета за Мелбърн този следобед и имаме още няколко нови части, с които ще караме в Австралия. Като цяло бихме били щастливи, ако имахме повече обиколки преди сезона, но нямахме никакви трудности с постигането на добър тур без да прибягваме до каране с по-малко гориво на никои от тестовете.

Световният шампион за 2007 г. изказа своето мнение и за новите смеси на Пирели:

Имаше доста сериозен грейнинг, но това се очакваше заради студа и е едно и също за всеки. Трудно е да се каже как ще се държат, докато стигнем до първото състезание, но се надявам, че ще бъде по-различно при по-топли условия. Ако е същото като това, което видяхме тук, тогава те могат да бъдат основната разлика между отборите със сигурност. За всеки ще е важно да извлече максимума от тях.

На въпрос за формата на Лотус преди началото на шампионата в сравнение с останалите екипи Кими отговори:

Трудно е да се каже, тъй като никога не знаеш каква програма имат другите. Минахме през много оценки през последните няколко седмици и усещането в отбора е, че имаме силна основа, с която да започнем сезона, въпреки че не го показвахме всеки ден. Доволен съм от колата и с нетърпение очаквам състезанията. Не знаем дали ще бъдем в челото от старта, докато не стигнем там (в Мелбърн), но не трябва да чакаме твърде дълго, за да разберем.