Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен пръв, Ферари с двойна победа

Райконен пръв, Ферари с двойна победа

44
0

Кими Райконен спечели втората си победа за сезон ’07 в Гран при на Франция.###

Кими Райконен спечели втората си победа за сезон ’07 в Гран при на Франция. Секунди след финиширането му от бокса на Ферари го поздравиха по радиото за перфектния старт и чудесните обиколкки в средната част от състезанието, благодарение на които победи в надпреварата. До този момент Райконен бе спечелил единствено първото състезание на Албърт парк в началото на годината.

Съотборникът на финландеца Фелипе Маса остана на втора позиция. Въпреки че стартира от полпозишън бразилецът не успя да запази лидерската си позиция. Според него това се дължи на трафика. Освен това Кими елиминира разликата между двамата в средната част на състезанието. При втория си стоп, 24 обиколки преди края, Райконен успя да излезе преди Фелипе на първа позиция. Въпреки развоя на състезанието за Маса, на последвалата пресконференция бразилецът заяви, че колата е била перфектна през цялото време.

Люис Хамилтън не успя да продължи победната си серия след като на Маникур завърши трети. Стратегията на британеца включваше три питстопа. Още на старта той загуби една позиция, двете Ферари-та дръпнаха напред и почти през цялото време пилотът на Макларън се движеше трети. Колоната след първия завой се допълваше от Роберт Кубица, Джанкарло Фисикела и Ник Хайдфелд.

На старта Фернандо Алонсо мина с три места напред и се движеше седми, оставяйки след себе си Нико Розберг. Испанецът по брилянтен начин успя да премине покрай инцидента между Хейки Ковалайнен и Ярно Трули и да остане невредим. В следващите обиколки пред него се оказа Хайдфелд, който пилота на Макларън се опита да изпревари. Това му се отдаде в 5-та обиколка, но веднага след това Ник успя да си възвърне позицията. Другият инцидент в първата обиколка бе между Антъни Дейвидсън и Витантонио Лиуци. Междувременно Маса постепенно увеличаваше преднината си пред всички останали като в 15-та обиколка бе на 5 сек. пред втория Райконен.

Пръв от лидерите в 16-та обиколка в бокса влезе Хамилтън. Той сложи отново твърди гуми и се върна седми на трасето пред Нико Розберг. Веднага след това, в същата обиколка, Алонсо влезе в бокса и се върна на девета позиция. Първия си стоп Фелипе Маса направи в 19-та обиколка като зареди гориво за 23 тура. В това време съотборникът му остана лидер на пистата. Започна да върти най-бързи обиколки, а малко след това и той направи първото си спиране, връщайки се втори в състезанието. Същевременно в 22-та обиколка Алонсо успя да мине с позиция напред, изпреварвайки Фисикела. Ставайки седми той отново поде битка с Хайдфелд.

Опасен инцидент стана в 29-та обикока, когато Алберс тръгна от бокса преди системата за зареждане на гориво да е разкачена от болида му. Потегляйки, холандецът откъсна маркуча и той се влачеше след болида му. Пилотът на Спайкър отби в тревата след края на правата, водеща от бокса към пистата. През цялото състезание Фернандо Алонсо кара много агресивно. В 33-та обиколка стана пети, след като отново изпревари Ник Хайдфелд и веднага след това даде най-бърза обиколка. Към средата на надпреварата Хамилтън излезе на метри от Кубица. Първоначално полякът не отстъпи на натиска, но при втория си опит Люис успя да го изпревари и зае отново третата позиция.

Състезанието бе решено 27 обиколки преди края, когато Маса бе в бокса, сложи меки гуми, но излезе на трасето след съотборника си. Кими бе натрупал достатъчно преднина и когато 24 тура преди края направи втория си пит стоп за 7.8 сек. излезе пред Фелипе. В крайна сметка веднага след тримата лидери успяха да финишират пилотите на BMW Роберт Кубица и Ник Хайдфелд. За поляка това е първото състезание след тежката му катастрофа в Канада. След тях останаха Фисикела и Алонсо. Дженсън Бътън пък донесе първата точка за Хонда през 2007 г., финиширайки осми.