Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен не възнамерява да става съветник на Алфа Ромео в F1

Райконен не възнамерява да става съветник на Алфа Ромео в F1

1225
0
Кими Райконен
Кими Райконен; снимка: Алфа Ромео

Кими Райконен не възнамерява да става съветник на Алфа Ромео във Формула 1, заяви самият пилот. Световният шампион за 2007 г. обяви, че се оттегля от спорта в края на настоящия сезон. Това веднага породи слухове и предположения какво би могъл да прави след края на активната си кариера.

„Не мога да си се представя в такава роля – основно, защото би означавало да спазвам абсолютно същата програма и пак да пътувам по толкова“, каза Райконен.

Финландецът направи изявлението пред своя сънародник Хейки Култа. Журналистът е написал книга за пътя на пилотите от родината си във Формула 1. Кими Райконен е една от най-големите звезди на Финландия в спорта.

„Ако трябва да съм постоянно там, по-скоро бих продължил да карам. Няма никакъв смисъл“, допълни състезателят, който ще навърши 42 години другата неделя.

В интервю за списание Моторспорт Райконен сподели, че не съжалява за нищо и не би променил нито една стъпка в кариерата си.

„Харесвам състезанията, не останалите неща! Със сигурност е имало моменти, когато семейството ми е липсвало. Винаги съм ценял времето си извън F1 и това не се е променило. И става по-важно, когато децата растат. Мисля, че съм бил в добри отбори. Някои години очевидно бяха по-силни от други, но не съжалявам за нищо. Не бих променил нищо.“

По-рано този сезон от Алфа Ромео обявиха, че друг финландец – Валтери Ботас – ще кара за тима от следващия сезон. Все още обаче не е ясно кой ще е зад волана на втория болид

Кандидати за мястото не липсват. Според шефа на тима Фредерик Васьор Антонио Джовинаци може да запази позицията си – всичко зависи от представянето му. Същевременно упорито се говори, че Гуаню Жу има голям шанс да получи кокпита. Китайският пилот от Формула 2 разполага със сериозни спонсорски средства – около 50 млн. долара. Другият кандидат е световният шампион от Формула Е Ник де Врис.