Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими Райконен обяви, че слага край на кариерата си във Формула 1...

Кими Райконен обяви, че слага край на кариерата си във Формула 1 в края на сезон 2021

4589
0
Кими Райконен
Кими Райконен; снимка: Алфа Ромео

Кими Райконен обяви, че слага край на кариерата си във Формула 1 в края на сезон 2021. Световният шампион за 2007 г. написа в социалните мрежи: „Това е. Това ще е последният ми сезон във Формула 1.“

„Взех това решение през зимата. Не беше лесно решение, но след този сезон е време за нови неща. Състезателната година все още не е приключила, но искам да благодаря на семейството си, на всичките си отбори, на всички, които са имали участие в спортната ми кариера и особено на вас, страхотните фенове, които ме подкрепяхте толкова дълги години. Формула 1 приключва за мен, но в живота има толкова много други неща, които искам да пробвам и да им се насладя. Ще се виждаме наоколо след всичко това! Искрено ваш, Кими“

През последните дни се появи слух, че Кими Райконен ще обяви края на кариерата си на пистата Монца. Финландецът избра да го направи преди Гран при на Нидерландия.

Кими Матиас Райконен, който на 17 октомври тази година ще навърши 42 години, предизвика сензация, когато дойде във Формула 1 през 2001 г.

Бе привлечен от екипа на Заубер, като имаше проблем с това да получи лиценз, тъй като имаше твърде малко надпревари с едноместен състезателен автомобил зад гърба си. Финландецът все пак получи разрешение да се състезава в Гран при.

От 2002 до 2006 г. бе пилот на Макларън. След това отиде във Ферари и спечели титлата си със Скудерията. Райконен все още е последният световен шампион на тима от Маранело. Напусна Формула 1 в края на сезон 2009 и изкара две години в различни други дисциплини. Върна се през 2012-та с Лотус, където бе два сезона. След това пак стана част от Ферари – кара за отбора от Маранело от 2014 до 2018 г. От 2019-та е в Алфа Ромео.

Изключително много обичан от феновете, Райконен има свое отношение към света на Формула 1. Често повтаряше, че ще се откаже, когато вече не му се кара. Веднъж заяви, че Гран при е хоби за него. Забавленията му извън пистите също му печелеха симпатии.