Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен се завръща във Формула 1 с Лотус Рено

Райконен се завръща във Формула 1 с Лотус Рено

51
0
Кими Райконен,Лотус,Рено

От екипът на Рено потвърдиха официално, че са сключили договор с Кими Райконен и световният шампион за 2007 г. ще кара през следващия сезон за отбора.

Райконен напусна Формула 1 в края на 2009 г. бе свързван с екипа на Уилямс за евентуално връщане през следващата година, но сделката пропадна и от Рено реагираха светкавично.

32-годишният финландски пилот кара два сезона в Световният Рали Шампионат, като освен това кара едно състезание в сериите NASCAR.

През 2007 г. той спечели титлата си с екипа на Ферари и общо има 18 победи от дебюта си в Гран при през 2001 г.

От Рено бяха принудени да потърсят заместник на Роберт Кубица след като през последната седмица стана ясно, че възстановяването му ще се проточи и той няма да е във форма в началото на 2012 г. след преживеният тежък инцидент в началото на 2011 г.

Договорът на Райконен с отбора, който следващия сезон ще носи името Лотус, е за две години.

„Радостен съм да се завърна отново във Формула 1 след двугодишно прекъсване и съм много благодарен на Lotus Renault GP за предоставената ми възможност“, заяви Райконен веднага след подписването. „Времето прекарано във WRC бе полезна стъпка в кариерата ми на пилот, но не мога да отрека факта, че желанието ми да се завърна във Формула 1 надделя в последно време.

Решението да се завърна с този отбор не бе много трудно, защото бях впечатлен от амбициите на отбора. Сега ще дам всичко от себе си, за да играя важна роля в завръщането на отбора в челото на Формула 1, там където му е мястото.“

„През цялата година повтаряхме, че отборът ни се намира на прага на нова ера“, допълни и собственикът на отбора Жерар Лопез. „Съответно през цялото време работихме усилено, за да положим основите на една успешна структура и да подсигурим възможността, в най-скоро време да сме в състояние да се борим на най-високо ниво.

Решението на Кими, да се завърне във Формула 1 с нас е първата стъпка от няколкото, които трябва да ни превърнат в един сериозен претендент и съперник в бъдеще. Всички очакваме с нетърпение работата си с един световен шампион. От името на целият ни персонал искам да приветствам Кими с добре дошъл в Енстън.“