Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен ще изясни с Ферари ситуацията със стратегиите в Испания

Райконен ще изясни с Ферари ситуацията със стратегиите в Испания

85
0
Кими Райконен

Кими Райконен призна, че иска обяснение от Ферари за стратегията си, след като завърши зад съотборника си Фернандо Алонсо в Гран при на Испания.

Испанецът задмина финландския си съекипник в последните обиколки на домашната си надпревара. Той бе с по-нови гуми и бе спирал три пъти в бокса, като на по-ранен етап от състезанието влезе в пита преди Райконен. По принцип приоритет се дава на този, който е по-напред в колоната и при това положение Кими попита по радиото преди финала „кой взе тези решения?”. Поведението му по време на телевизионните интервюта след това също бе повод да се предположи, че финландецът е в ужасно настроение.

Един от първите въпроси, зададени на Кими пред камерите, бе дали смята след така развилите се събития, че е втори пилот във Ферари.

Не, но е ясно, че искам да изясним някои неща, това е – отговори Райконен. – Ясно е, че има допълнителни фактори, гумите ми бяха свършили. Така или иначе финиширахме далеч от останалите и нямаше кой знае какво значение дали съм с два или три стопа. Пак сме шести и седми, на обиколка назад. По-добра стратегия може би щеше да помогне за остана в същия тур (като победителя), но пак не променя факта, че сме твърде назад спрямо желаните позиции. Просто през цялото състезание се борех с колата. Като цяло смятам, че финиширахме там, където ни позволява максималната скорост.

Райконен настоя също така, че никой във Ферари не е доволен от настоящата позиция. Той е убеден, че отборът ще работи здраво, за да се върне в битката за подиума:

Разочароващо е, но извадихме някои добри заключения от уикенда. Не сме доволни от постигнатото, но поне сме наясно в кои области изоставаме. Не е лесно да наваксваш. Останалите отбори също работят, а в спорта няма много глупави хора, така че трябва да подобряваме всичко и се надявам, че ще оправим нещата.