Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: Целта ми за 2013-а е да свърша възможно най-добра работа

Райконен: Целта ми за 2013-а е да свърша възможно най-добра работа

40
0
Кими Райконен

Кими Райконен направи страхотно завръщане във Формула 1 през 2012 г. Световният шампион за 2007 г. не завърши в точките един-единствен старт миналия сезон, а победата му в Гран при на Абу Даби увенча прекрасното му представяне. На прага на новия шампионат финландецът споделя очакванията си за 2013 г., мнението си за отбора и съотборника си Ромейн Грожан.

(Интервюто е разпространено от пресофиса на тима на Лотус.)

– Какво мислиш преди началото на втория ти сезон в Лотус?

– Чувствам се доста добре. Миналата година се върнах във Формула 1 и всичко мина чудесно. Сега съм за втори сезон с тима на Лотус и общо 11-и в F1, така че имам представа какво да очаквам. Сигурен съм, че ще е вълнуващ сезон, както съм сигурен, че ще има много неща, за които да се говори. Аз лично ще продължа да си върша работата по най-добрия възможен начин. Нека видим колко бърза е колата, както и какви са автомобилите на съперниците.

– Ще имаш ли полза от факта, че продължаваш със същия тим?

– Това помага. Не е нещо чак толкова голямо, че да започнеш изведнъж да печелиш всички надпревари, но е хубаво да си със същия отбор, тъй като вече разбираш как работи, а те възприемат теб. Миналия сезон доста бързо изградихме чудесни взаимоотношения и няма причина да не продължим по същия начин сега.

– Има ли неща, които още учиш като пилот?

– Мисля, че никога не спираш да учиш, но все пак е по-малко, отколкото когато си новак. Не мисля, че мога да се определя като такъв. Миналата година имаше нови за мен писти, но това е удоволствие за учене. А аз лично се справям най-добре на самото трасе. Сега сме с нов автомобил, който трябва да развиваме. В спорта винаги се случват промени – понякога големи, друг път малки. Като цяло обаче всичко е горе-долу едно и също, а усещането на пистата е доста познато.

– Навлизаш във втори сезон от двугодишния си договор. Мислиш ли за 2014 г. и за след това?

– В момента не мисля за друго освен за предстоящия сезон, но съм сигурен, че ще водим разговори преди края на годината. Миналия сезон се наслаждавах на завръщането си във Формула 1 и няма причина да не изпитвам същото и през 2013-а. Знам, че ще има сериозни промени по автомобилите и в правилата за 2014-а, така че вероятно ще е вълнуващо.

– Поставил ли си си цели за сезона?

– Да свърша възможно най-добра работа. Все още не съм карал Е21, така че е трудно да кажа какво е възможно и какво не. Автомобилът ни бе добър миналия сезон, но всички се трудят упорито, за да направят този още по-силен. Ще работя с екипа в тази посока, а в Мелбърн ще видим първите резултати. От там нататък сезонът е дълъг. 2012-а бе добър старт, да видим какво ще стане през 2013-а.

– Смяташ ли, че отборът притежава нужния потенциал, за да спечели шампионата?

– Да, мисля, че го имат. От работата с тях ми стана ясно, че са състезатели, а от историята им се вижда, че са печелили шампионати. Нищо от видяното миналата година не ме накара да помисля, че още една титла е невъзможна в бъдеще. Има, разбира се, доста сериозна конкуренция, като всеки на пистата иска да спечели. Отборът е побеждавал всички преди и може да го стори отново.

– Очакваш ли общата работа с Ромейн Грожан?

– Миналата година имахме доста добри отношения. Очевидно е, че той е бърз и мотивиран. На пистата бяхме доста близо един до друг на моменти, не сме имали проблеми. Хубаво е, когато имаш съотборник, който е бърз и се труди здраво. Мисля, че всичко ще е наред през 2013 г.

– Смяташ ли, че доказа нещо през 2012 г.?

– Може би на други хора, но не и на себе си. Знаех, че още мога да се представя добре във Формула 1, ако ми бъде дадена правилната възможност. Единствено други хора имаха съмнения.