Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ралф Шумахер: Абсурдно е, че Уилямс взе новак, а не пилот с...

Ралф Шумахер: Абсурдно е, че Уилямс взе новак, а не пилот с опита на Мик

2032
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер; снимка: Майкъл Потс

Ралф Шумахер нарече решението на Уилямс да замести Логан Сарджънт с новак от Формула 2 абсурдно. Бившият пилот от Формула 1 бе подразнен от факта, че племенникът му Мик Шумахер отново бе пренебрегнат. 25-годишния състезател е резерва в екипа на Мерцедес в F1 и част от отбора на Алпин за шампионата за издръжливост. Името му бе споменавано във връзка с няколко Гран при отбора. Възможностите обаче постепенно отпадаха и понастоящем остава само някакъв малък шанс за Заубер/Ауди.

Мястото в Уилямс се появи изненадващо, след като в тима от Гроув напълно загубиха търпение с Логан Сарджънт след още един тежък инцидент. Шансът за участие в 9 надпревари до края на сезон 2024 е добър за всеки пилот. Джеймс Ваулс говори с Мерцедес за Мик Шумахер, но предпочитаният от него избор бе Лиам Лоусън. От Ред Бул обаче не искаха да пуснат резервния си пилот, тъй като не били сигурни дали няма да им потрябва. В крайна сметка от Уилямс се спряха на Франко Колапинто.

„Решението може да бъде уважено от гледна точка на това, че Колапинто е пилот от младежката програма за развитие на Уилямс. Но мисля, че е абсурдно и неразумно решение от гледна точка на представяне“, заяви Ралф Шумахер.

„Според мен рискът за отбора и за самия пилот е много, много по-голям, отколкото ако бяха взели някой с опит като Мик“, допълни бившият пилот от Формула 1

Колапинто бе шести в генералното класиране на Формула 2 четири кръга преди края на шампионата. Той сподели на Монца, че всичко се е случило страшно бързо. В понеделник е тренирал на симулатор с F2 тима си, подготвяйки се за кръга от първенството на италианската писта.

„Обаждането дойде много късно – представяте си колко късно, но аз винаги съм готов. Техен пилот съм от известно време. Участвах в свободна тренировка на Силвърстоун, свърших добра работа там. Бяха много доволни от представянето ми. Все пак бях напълно съсредоточен върху работата си във Формула 2. Тъжен съм, че няма да продължа с MP. Те бяха моето семейство в продължение на дълги години. Сега се налага да ги напусна, но не избираш сам кога влизаш във Формула 1“, разказа Колапинто.

„За щастие имах привилегията да работя в симулатора дълго, въпреки че се състезавах в F2. Това ме подготви за F1 и сега се чувствам по-комфортно. Като седна в болида, познавам волана. Някои неща вече са ми познати, но ще работа стъпка по стъпка. За себе си съм съсредоточен върху това да свърша възможно най-добра работа. Но аз съм новак от F2. Не очаквам много. Надявам се да отговоря на очакванията на отбора“, допълни Колапинто.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)