Начало Избрани Ралф Шумахер: Изненадан съм, че Йост си тръгна от Уилямс

Ралф Шумахер: Изненадан съм, че Йост си тръгна от Уилямс

1296
0
Йост Капито
Йост Капито, снимка Уилямс

Ралф Шумахер коментира раздялата между Уилямс и Йост Капито. Бившият пилот от F1 призна, че е бил изненадан да види своя сънародник да си тръгва от легендарния британския отбор. Според Шумахер, собствениците на Уилямс са били прекалено нетърпеливи, което в крайна сметка е довело до освобождаването на 64-годишния специалист.

Капито бе главен изпълнителен директор на Уилямс. Германецът бе назначен след като отборът от Гроув бе продаден от фамилия Уилямс и закупен от Дорилтън Кепитъл.

Преди това Капито водеше програмата на Фолксваген в WRC. Германският производител спечели четири поредни титли при пилоти и конструктори, преди да се оттегли след края на сезон 2016.

Уилямс постигна огромен напредък под ръководството на Капито през 2021 г. Британците спечелиха първия си подиум от сезон 2017 насам и финишираха на осмо място при конструкторите. Отборът също така успя да се пребори с Хаас и Алфа Ромео.

За съжаление Уилямс не успя да разтълкува добре новите технически правила в F1. Екипът от Гроув разполагаше с най-бавния автомобил на стартовата решетка. Това в крайна сметка отреди на Уилямс последното място при конструкторите с актив от едва 8 точки.

По-малки от месец след края на настоящата кампания бе обявени, че Капито си тръгна от Гроув заедно с техническия директор Франсоа-Ксавие Дьомезон. От Уилямс все още не са обявили кои ще заемат техните позиции.

Шумахер смята, че длъжността директор на отбора ще бъде заета от някой вътрешен човек. Германецът също така смята, че ръководството на Уилямс не е проявявало достатъчно търпение.

„Изненадан съм, че Йост си тръгна от Уилямс“, сподели Шумахер пред Скай Германия. „Предполагам, че инвеститорите са били малко ядосани и не са били доволни от напредъка. Това се вижда и от факта, че други важни хора в екипа също трябваше да си тръгнат.“

„Съжалявам за Йост. Мисля, че ръководителите бяха твърде нетърпеливи. Според мен, трябваше да му дадат малко повече време.“

Въртележката от промени в ръководствата на Заубер, Ферари и Макларън във вторник привлече вниманието и на Шумахер. Бившият пилот от F1 и настоящ телевизионен коментатор, предположи, че напредъкът в Макларън не е достатъчно силен за да може Зайдл да остане начело до края на сезон 2025.

„На Макларън ще им отнеме известно време, преди отново да могат да се състезават в челото. Преструктурирането и изграждането на аеродинамичния тунел, които са абсолютно необходими за тях, все още се нуждаят от време.“

„За съжаление Андреас не успя да донесе необходимите резултати. Не трябва да забравяме, че в Макларън имаше двойно ръководство, начело със Зак Браун. Не знам дали това винаги е добра идея. По принцип Браун също е много е импулсивен“, добави Ралф Шумахер.

Германецът също така изказа мнението си за бъдещето на Валтери Ботас в Заубер. Швейцарската компания ще обедини усилия с Ауди през 2026 г. Според Шумахер, Ботас едва ли влиза в плановете както на германският производител, така и на новия главен изпълнителен директор Андреас Зайдл.

„Любопитен съм да видя какви идеи има Андреас Зайдл, както и кои ще са пилотите на Ауди.  Вече дори има и някои слухове“, каза Шумахер.

„Жу повече или по-малко е сигурен, защото носи със себе си много пари, което е от голямо значение до влизането на Ауди през 2026 г. Но от друга страна, в момента Заубер/Алф Ромео разчита основно на Ботас. Той има договор до 2024-та, но не трябва непременно да остава там твърде дълго.“

Накрая, бившият пилот от F1 вярва, че преместването на Зайдл е правилна стъпка за Ауди, като се има предвид предишния му опит с VW Груп и Макларън.

„Опитът, който Андреас Зайдл имаше с Порше и Макларън очевидно струва много пари. Той е човекът, който може да поведе Ауди към успеха.“

„Очаквам двете компании да се сработят доста добре. Заубер също е добре утвърден в F1. Не трябва да забравяме, че тази година автомобилът им не бе никак лош“, допълни Ралф Шумахер.