Начало Избрани Ралф Шумахер: Ланс Строл трябва да си намери ново хоби

Ралф Шумахер: Ланс Строл трябва да си намери ново хоби

4056
0
Ланс Строл
Ланс Строл, снимка Астън Мартин

Ланс Строл трябва да си намери ново хоби. Това е мнението на Ралф Шумахер. Бившият пилот на Джордан, Уилямс и Тойота предположи, че канадецът може би ще иска да се откаже от състезанията, след като е бил засрамен от Нико Хюлкенберг.

Строл дебютира в F1 през 2017 г. с екипа от Уилямс. Въпреки че записа първия си подиум в Гран при на Азербайджан същата година, канадския състезател постоянно бе подложен на редица критики. Синът на канадския милиардер Лорънс Строл е изправен пред постоянна битка, в която трябва да докаже, че има място в шампионата.

Кариерата му в малките формули включва множество успехи и титли. Ланс Строл дори е бил част от Академията на Ферари за млади пилоти в периода 2010-2015 г. Подобно на световния шампиона, Макс Верстапен, състезателят от Монреал прескача няколко стъпала на стълбицата, за да премине от европейската Формула 3 към F1.

Въпреки това финансирането от неговия баща изиграва важна роля за получаването на мястото в Уилямс. Оттогава той носи етикета на платен пилот. Подобен бе и случаят с Никита Мазепин в екипа на Хаас.

През 2019 г. Ланс Строл се премести в Рейсинг Пойнт, след като Лорънс Строл закупува фалиралия тим на Форс Индия. Сега отборът от Силвърстоун носи името Астън Мартин и има петгодишен план, в който иска да се бори за победи и титли.

Въпреки всичко това 23-годишният канадски състезател от време на време показа проблясъци и успява да запише добри резултати. Изглежда това не е достатъчно, за да му помогне да се утвърди като водещ пилот на Астън Мартин.

Да бъдеш лидер на екип в F1 не никак лесна задача, особено когато се изправяш срещу четирикратния световен шампион Себастиан Фетел. Германският състезател отсъства от Гран при на Бахрейн заради положителен тест за COVID-19. Все още не се знае дали той ще се завърне в предстоящата надпревара по улиците на Джеда.

Очакванията бяха Ланс Строл с лекота да прескочи Q1 и да се пребори с новия си съотборник Нико Хюлкенберг. Германският състезател не е взимал участие в Гран при от есента на 2020 г. Тогава той замени канадския си колега в надпреварата на пистата Нюрбургринг. Въпреки това, в рамките на една обиколка Хюлкенберг изпревари Строл с 0.255 сек. За съжаление и двамата пилоти на Астън Мартин отпаднаха от първия сегмент от квалификацията. В състезанието все пак Строл завърши пред Хюлкенберг, но отново бе извън топ 10.

Във връзка с това, Шумахер отправи остри критики към пилота на Астън Мартин. Шесткратният победител в F1 заяви, че представянето на Строл в квалификацията е билопозорно„. Същевременно той постави под въпрос доверието в него като състезателен пилот.

„Ланс Строл трябва да си намери ново хоби. Представянето му в квалификацията на Сахир беше смущаващо. Със сигурност Нико свърши по-добра работа“, каза Шумахер в разговор с германската телевизия Sport1.

Няма съмнение, че Астън Мартин започна новата ера във Формула 1 с много грешни стъпки. Това накара световния шампион във Формула 1 за 1997 г. Жак Вилньов да предположи, че след няколко години на вдъхновение от дизайна на Мерцедес, британският тим се затруднява да предложи своя собствена уникална интерпретация на правилата за 2022 г.

„Те копират от Мерцедес. Сякаш вече не знаят как да проектират болид от F1“, сподели Вилньов.

„Колата им не изглежда никак добре. За да се състезаваш на върха, ти трябват не само амбиция и пари. F1 е много специален спорт. Не става дума само за маркетинг и брандиране на колата.“

Вилньов коментира и представянето на Макларън. Легендарният британски екип също изпитваше огромни затруднения в откриващата надпревара за сезона, въпреки добрата форма в Барселона.

С целия опит, знания и умения за проектиране на автомобили, с които разполага Макларън, е невероятно, че те са захвърлили всичко това по този начин.“