Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ралф Шумахер: Мик трябва да се научи, че подобни грешки не може...

Ралф Шумахер: Мик трябва да се научи, че подобни грешки не може да има; Фетел: Оставете го малко на мира

7337
0
Мик Шумахер
снимка: Антонио Стоянов

Щетите от катастрофата на Серхио Перес в края на квалификацията за Гран при на Монако бяха изчислени приблизително на 750 000 долара. Тези по Ферари-то на Карлос Сайнц, който не успя да спре и се удари в Ред Бул-а – на половин милион. Хаас-ът на Мик Шумахер буквално се разцепи на две, когато младежът катастрофира по време на състезанието миналата неделя. Това доведе първо до реакция от шефа на отбора му Гюнтер Щайнер, който този път пропусна да каже колко ще струват щетите.

„Пилотите по принцип мислят за кариерите си. Ако обаче продължаваш да катастрофираш, няма да имаш кариера“, каза той след надпреварата в Монте Карло

Самият Мик Шумахер смяташе, че само 10 сантиметра отклонение от обичайната му траектория е довело до инцидента.

„Усещането беше супер странно. Изглежда като че ли бях на 10 сантиметра встрани от обичайната траектория и явно с предното колело настъпих мокро петно или нещо такова. Оттам колата поднесе и задната част се извъртя. Опитах да коригирам движението, затова отидох наляво. Огромен малшанс и много дразнеща ситуация“, обясни той.

Чичо му Ралф Шумахер по принцип защитава Мик ревностно. Този път обаче и той не бе доволен от племенника си

„Други пилоти преминаха през това място без никакви проблеми, но не и той. Първо си помислих, че е пробил гумата при удар в бариера, но той просто изхвърча от траекторията. Такава грешка не можеш да си позволиш да направиш. Не само си съсипа цялото състезание, но и разби тотално колата, което има последствия за бюджета на отбора. Мик трябва да се научи, че подобни грешки не може да има, в това няма съмнение“, заяви Ралф.

Фелипе Маса прояви по-голямо разбиране към 23-годишния пилот.

„Мик спечели Формула 3 и Формула 2, а това не става случайно. При цялото ми уважение, във Формула 1 има пилоти, които определено са по-лоши състезатели. Не се изненадвам, че имаше няколко инцидента. Той е с нов съотборник, който е по-голямо предизвикателство за него. Мик трябва да доближава повече лимита, защото Кевин Магнусен демонстрира на какво е способен Хаас-ът. А е по-лесно да бъркаш, когато поемаш повече рискове.“

Себастиан Фетел направо каза, че Мик трябва да бъде оставен малко на мира, а не постоянно притискан

„Нещата се объркват изключително бързо. Не знам какво точно е станало с него, най-важното е, че е добре. Според мен няма съмнение, че Мик е способен на повече, отколкото показва понастоящем. Мисля, че трябва да го оставите малко на мира“, коментира четирикратният носител на F1 короната.

Фернандо Алонсо от своя страна не се занимава изобщо с качествата на пилота. Двукратният световен шампион видя катастрофата в друга светлина – като демонстрация колко тежки са ударите с настоящите болиди.

„Видях инцидента му и в Джеда (в квалификацията), когато колата пак се разцепи на две. Радвам се, че е добре, защото беше много сериозна катастрофа. Според мен обаче това не е проблем на конкретния автомобил, а е показателно колко тежки са ударите с настоящите коли. Те са много, много тежки – повече от 800 кг, така че инерцията при удар в стени е значително по-висока, отколкото в миналото. Дано научим нещо от станалото“, сподели испанецът.