Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ралф Шумахер призова Хюлкенберг да не се обвързва дългосрочно с Хаас

Ралф Шумахер призова Хюлкенберг да не се обвързва дългосрочно с Хаас

813
0
Нико Хюлкенберг, Хаас
Нико Хюлкенберг, снимка Хаас

Ралф Шумахер призова Нико Хюлкенберг да не се обвързва дългосрочно с Хаас. Бившият пилот от F1 е на мнение, че неговият сънародник не трябва да остава част от отбор, който „няма дългосрочно бъдеще в F1.“ Шумахер също така каза, че Хаас е тим за „новобранци като Оливър Беърман“.

Хюлкенберг се присъедини към Хаас през 2023 г. 36-годишният пилот се върна в F1 на пълен работен ден след като остана малко настрани от спорта през 2020, 2021 и 2022 г. През този период той записа няколко участия с тима на Рейсинг Пойнт/Астън Мартин

Опитният германец направи много добро впечатление през миналогодишната кампания. Той записа няколко класирания в зоната на точките и завърши пред другия пилот на Хаас Кевин Магнуен. В крайна сметка това му помогна да удължи договора си с американския отбор за още един сезон.

Хюлкенберг направи още една крачка напред тази година благодарение на по-силния автомобил на Хаас. Германецът спечели точки в два от общо четири старта от началото на годината. В Япония той финишира 11-ти заради проблеми при рестартиране на състезанието. Въпреки това той отново остана пред Магнусен.

Договорът на Хюлкенберг с Хаас изтича в края на тази година. От американския отбор признаха, че са много доволни от германеца и се надяват да го задържат за поне още една година. В същото време интерес към Хюлкенберг не липсва. Германецът е една от целите на Заубер. Швейцарският отбор дори опита да го привлече в редиците си, но от Хаас са блокирали тази идея. Очакванията са Заубер да направи нов опит да отмъкне опитния пилот, тъй като искат той да бъде част от проекта на Ауди в F1.

Междувременно Ралф Шумахер коментира темата за бъдещето на Хюлкенберг в Хаас. Бившият пилот на Уилямс и Тойота е един от най-големите критици на американския отбор. Заради това той призова сънародника си да търси място другаде и да не се обвързва дългосрочно с отбора на Джийн Хаас

„Не, със сигурност не“, каза Шумахер на въпроса дали Хюлкенберг трябва да остане в американския тим за още един сезон.  „Хаас със сигурност е страхотен отбор и там всичко ще се подобри, но като цяло структурата там не гледа далеч в бъдещето.“

„Инвестициите са в очакване, но не се правят, защото [собственикът на отбора] Джийн Хаас има други идеи. Това е един хубав, малък отбор за новаци като Оливър Беърман“, добави Ралф Шумахер.

Самият Хюлкенберг беше много доволен от началото на сезон 2024 в F1.

„Оценявам скока, който направихме от началото на сезона. Имаме напълно различна изходна точка от миналата година. Миналата година в състезанията винаги се намирахме в еднопосочна улица, т.е. в грешната посока.“

„Сега видяхме на четири различни трасета, че можем да се справим добре. Щастлив съм и съм нетърпелив за още по-добро резултати“, каза пилотът на Хаас.

Хюлкенберг в крайна сметка може да напусне американския отбор в края на сезона, ако получи наистина изкушаващо предложение от Ауди или някой друг тим. Някои дори вече спрягат Оливър Беърман за негов заместник. Младият британец замести Карлос Сайнц в Джеда и финишира седми. От Ферари ще опитат да помогнат на Беърман да си намери титулярно място в F1 догодина. Разбира се, най-логична опция е Хаас, особено като се има предвид връзките между двата отбора. Шефът на тима Аяо Комацу обаче заяви, че неговият отбор няма да привлече Беърман на всяка цена.