Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ралф Шумахер с неочаквана подкрепа за Щайнер: ФИА се държи малко като...

Ралф Шумахер с неочаквана подкрепа за Щайнер: ФИА се държи малко като полицейска държава

1178
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Хаас

Шефът на Хаас Гюнтер Щайнер получи официално предупреждение от стюардите на Гран при на Испания заради свои реплики по адрес на колегите им от Монако. Той самият пусна специално изявление с извинение. Това обаче предизвика коментари в падока, поставящи под въпрос свободата на изразяване по адрес официални лица на ФИА.

Щайнер каза в навечерието на уикенда в Испания, че е крайно време стюардите в Гран при да станат професионалисти. Причината за гнева му бе наказанието на Нико Хюлкенберг за удар с Логан Сарджънт в Монако.

„Всеки професионален спорт има професионални рефери. Формула 1 е един от най-големите спортове в света, а все още лаици определят съдбата на хора, които инвестират милиони в кариерите си“, избухна Щайнер

„Постоянно има дискусия за липсата на постоянство (в отсъжданията). Не бих искал да укорявам когото и да е конкретно, но ако не всички стюарди са на тази работа постоянно… То даже не е и работа като работа, защото ако си на нормална работа може да те уволнят. Този, който ти плаща, е в състояние да те изхвърли, ако не се справяш. А когато не ти плащат, няма как да те уволнят. Това трябва да се промени“, допълни шефът на Хаас.

Стюардите се засегнаха от определението „лаици“ и извикаха Щайнер и тийм мениджъра на Хаас Питър Крола. Според тях терминът бил обиден не само конкретно за колегите им от Монако, но и за останалия персонал на ФИА, включващ многобройни доброволци, каквито са например маршалите по пистите. Проведоха изслушване, разследване и дори не взеха решение в събота, когато се случи разследването. Оставиха решението за неделя сутрин. В крайна сметка имаше официално предупреждение.

Стана ясно, че са приели обяснението на Щайнер, че е използвал „лаици“, тъй като работата на стюардите не е постоянна. Шефът на Хаас любезно разяснил, че ако е искал да обиди някого, щял да използва съвсем различни думи.

„Обясних на стюардите, че се извинявам, ако изявлението ми е било погрешно разбрано или е причинило болка някому, тъй като намеренията ми не са били такива“, каза Щайнер

Във ФИА приемат изключително остро критики към собствения си персонал. Последният подобен случай в Гран при бе по време на уикенда в Катар през 2021 г. Наказанието на Макс Верстапен от квалификацията накара Кристиан Хорнер да нападне вербално маршал от един от постовете на пистата. Той бе порицан и пратен на семинара за официалните лица на федерацията.

Организацията обаче не стори нищо, за да защити бившия рейс директор Майкъл Маси след финала в Абу Даби през същия сезон. Проведе разследване, което установи, че австралиецът е вършел работа като за няколко души и в крайна сметка е допуснал грешка. От това обаче не произтече почти нищо съществено, а самият Маси напусна. Във Формула 1 отново има само един рейс директор след уволнението на Едуардо Фрейташ заради пускането на трактор на пистата в Япония през 2022 г. Създаването на виртуален център пък не помага за постигане на така желаното от всички постоянство при отсъждането.

Цялата ситуация предизвика Ралф Шумахер, който коментира, че Формула 1 се превръща в полицейска държава в необичайна подкрепа на Щайнер. Бившият пилот многократно напада шефа на Хаас в Гран при заради племенника си Мик Шумахер. В конкретния случай обаче застана на негова страна

„По принцип е много важно как казваш нещата, а всички познаваме Гюнтер Щайнер. Знаем и какво е ФИА. В миналото са се случвали различни неща. Президенти са казвали… странности по време на церемонии. Радвам се, че от ФИА са предпазливи.“

„Определено смятам, че трябва да сме открити и честни едни с други. Не виждам защо да не бъде разрешено да искаш професионални стюарди, които да са едни и същи през целия сезон. Иначе положението е малко като в полицейска държава: не може да казваш нещо или рискуваш моментално да бъдеш наказан“, коментира Ралф Шумахер.