Начало WRC News Рали Австралия отменено заради горски пожари

Рали Австралия отменено заради горски пожари

423
0
рали Австралия
снимка: М-Спорт

Последният кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2019 г. бе отменен заради горски пожари в Нов Южен Уелс. В района от няколко дни бушува безпрецедентна природна стихия, която се засилваше заради суша и много високи температури. В региона е обявено извънредно положение. Условията на някои места се определят като катастрофални.

Организаторите на надпреварата са провели консултации с местното правителство, представителите на ФИА и спешната помощ. След това е взето решение ралито да не се провежда и решението бе оповестено днес. Председателят на организационния комитет Андрю Пападопуло обясни, че в ралито са включени повече от 1000 души. В момента местните власти са заети с овладяване на пожарите, а ралито е събитие, което ще отнеме изключително необходими ресурси от тази дейност.

Организаторите се опитаха да подготвят по-кратък маршрут с по няколко преминавания на 4 отсечки. Впоследствие се отказаха и отмениха цялото рали. Традиционната гала вечер след последния кръг, която трябваше да се проведе следващия понеделник в Сидни, също няма да се състои.

„В интерес на безопасността на всички участници в ралито и на общността като цяло преценихме, че провеждането на състезанието не е уместно в настоящия момент“, заяви Пападопуло.

„Мислите ни са с хората, които загубиха свои близки, поминък и домове. Благодарим на рали общността за подкрепата и разбирането.“

Отмяната на рали Австралия означава, че Хюндай печели титлата при конструкторите. От Танак взе тази при пилотите в Испания.